Juho Laatu

Tapaus Berner

Ottamatta kantaa siihen, mitä ministeri Berner on nyt keskustelun alla olevassa Finavian tapauksessa tehnyt ja jättänyt tekemättä, tapaus antaa aihetta pohtia omistajaohjauksesta vastaavien ministereiden sidonnaisuuksia yleisemminkin.

Jos valitsemme omistajaohjauksesta vastaaviksi ministereiksi henkilöitä, joiden ura rakentuu hallitusammattilausuuden varaan nyt, tai heidän toiveissaan ovat hallituspaikat jatkossa, syntyy helposti intressiristiriitoja. Omistusohjauksesta vastaavalle ministereille voi tulla eteen tilanteita, joissa he voivat laittaa muiden noissa piireissä toimivien henkilöiden toimet tutkimuksen alle, mahdollisesti raastupaan ja suuriin vahingonkorvauksiin asti. Tuollaisen ministerin ura hallitusammattilaisena voi olla ohi ennen kuin se on kunnolla alkanutkaan, jos hän tuollaisen tempun tekee. Piirit ovat pienet, eikä korppi korpin silmää noki.

Siksi olisi hyvä asettaa selvät säännöt siihen suuntaan, että kaikki epäselvyydet valtion kontrolloimien yritysten hallinnossa tulee tutkia viimeistä piirtoa myöten, ei antamalla tapausten vanhentua. Ja korvaukset tulee arvioida viralisen prosessin kautta, ei kabineteissa kevennettyjä versioita sopien.

Olisi myös järkevää valita omiatajaohjauksesta vastaaviksi ministereiksi henkilöitä, joilla ei ole omaa intressiä tällä sektorilla. Se että oletettavasti hyötyy jatkossa siitä, että aiempia hallituksia ei saateta minkäänlaiseen vastuuseen toeoistaan on ilmiselvä intressiristitiita ja tekee tuollaisen henkilön jääviksi omistajaohjausta hoitamaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Ilmarinen

Anne Berner on onnistunut hankkimaan verorahoja yksityiselle.

Lastenklinikalle lahjoitetut varat menevät yksityiselle:

http://kristiinailmarinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

En tunne säätiöitä koskevaa lainsäädäntöä ja käytäntöjä riittävän hyvin arvioidakseni sitä riskiä, että nuo rahat hyödyttäisivät tulevaisuudessa jotan muuta kuin lasten hyvinvointia. Periaatteessa säätiöllä voi olla tiukat säännöt ja tavoitteet, joita tulee noudattaa. Käytännössä voisi olla tietenkin toisinkin. Se hyvä puoli säätiössä voi olla, että sitä poliitikot eivät voi halutessaan (satunnaisen rahapulan iskiessä) lakkauttaa ja myydä pois, tai "uudistaa" sote-uudistusten kautta :-).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset