Juho Laatu

Ydinaseet pois?

Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin työlle, joka tähtää kaikkien ydisaseiden poistamiseen ja kieltämiseen. Mieleen tulee välittömästi se, että ydinaseiden vähentäminen on erinomaisen hyvä tavoite, mutta myös kysymys siitä, onko _kaikkien_ ydinaseiden poistaminen realistinen tavoite, ja onko se turvallinen tavoite. Hahmottelen asiaa parin esimerkin kautta.

Idealistisin tavoite on kai se, että sopivan ajan kuluttua kaikki ydinasevallat olisivat luopuneet kaikista ydinaseistaan. Tämä poistaisi ydinaseiden käytön riskin. Perusongelma tässä on tietenkin se, että taito rakentaa ydinaseita jäisi jäljelle. Joku maa voisi vaivihkaa rakentaa itselleen ydinasearsanaalin, ja sitten uhata muita ja dominoida maailmaa omalla ydinaseylivoimallaan. Emme voi olettaa, että valvonta olisi täydellistä ja kaikki maat tyytyisivät ydinaseettomuuteen.

Jos tuota edellistä skenaariota muutetaan niin, että muutamat maat hävittäisivät ydinaseensa, mutta säilyttäisivät kyvyn rakentaa niitä nopeasti, siltä varalta että joku muu maa ryhtyy niitä rakentamaan, olemme jo hyvin lähellä skenaariota, josssa muutama maa säilyttää pienen määrän ydinaseita varastossa. Ydinaseita olisi kai selvästi vähemmän kuin nyt, mutta kuitenkin sen verran, että mikään maa ei voisi yllättää ja alistaa muita ydinaseillaan. Tämä skenaario olisi kai sama kuin perinteinen ydinsulkusopimuksen ja ydinaseiden vähentämiseen tähtäävien sopimusten skenaario.

Nyt keskusteluun on siis ponnahtanut uudelleen aika vahvasti malli, jossa vaaditaan kaikkien ydinaseiden poistamista. Avoin kysymys on se, olisiko tämä oikeasti turvallisempi malli kuin tuo perinteinen ydinsulkusopimuksen ja ydinaseiden vähentämisen malli?

Paras skenaario olisi ikuinen rauha ja onni. Huonoin skenaario olisi se, että muut luopuisivat ydinaseista täydellisesti, mutta jokin fanaattinen roistovaltio hankkisi niitä ja käyttäisi niitä häikäilemättömästi omien tavoitteidensa saavuttamiseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

Ydinaseista luovutaan kokonaisuudessaan sitten kun kehitetään jotain vielä tuhovoimaisempaa. Ehkä.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Tuo sopisi kirjoitukseni logiikkaan. Nyt ydinaseet ovat erikoisasemassa juuri siksi, että ovat se voimakkain ase.

Ja suurin riski on ehkä se, että suurin tuhovoima ei olisi enää viiden suuren puoliluotettavan ydinasevallan hallussa, vaan jonkun uuden (ehkä epästabiilin) yrittäjän hallussa. Sama logiikka toimisi uuden vielä tuhovoimaisemman tekniikan kanssa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset