Juho Laatu

Hallitus karsi soten valinnanvapautta

Hallitus päätti, että erikoissairaanhoidon valinnanvapautta karsitaan. Keskeinen syy oli se, että täyden palvelun päivystyspalveluja ei kyetä ylläpitämään nykyisen tasoisina, jos keskeiset toimijat, kuten päivystävät kirurgit, pitää jakaa monen kilpailevan yksikön kesken.

 

 

Sama logiikka pätee myös perustason päivystäviin sairaaloihin. Niissäkään päivystystä ei kyetä järjestämään nykyisen tasoisena, jos päivystävät lääkärit pitää jakaa monen kilpailevan yksikkön kesken.

Ja edelleen, pienten kuntien pienet terveyskeskukset eivät voi järjestää palveluita ehkä lainkaan, jos niiden vaivoin palkkalistoilleen saamat lääkärit pitää tulevaisuudessa jakaa usean kilpailevan yksikön kesken.

Koko soten ajattelumalli pitäisi käydä uudelleen läpi. Suomen kaltaisessa harvaanasutussa maassa on ehkä järkevintä toteuttaa yksi vahva ja toimiva ketju peruspalveluita. Näin palvelut pysyvät tasokkaina, ja ne voidaan ulottaa mahdollisimman lähelle ihmisiä myös harvaanasutuilla seuduilla.

Yksittäisiä ei-kiireellisiä toimenpiteitä, kuten lonkkaleikkauksia, voi nykyiseen tapaan edelleen jakaa eri toimijoille. Suurissa tiheästi asutuissa kaupungeissa voi olla mahdollista jakaa myös perustason palvelut usealle toimijalle (yksityisiä jo onkin). Mutta muualla palveluita kannattaa hajauttaa eri toimijoille vain niissä valikoiduissa kohdissa, joissa hajauttaminen tuottaa enemmän hyötyä kuin haittaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Nojailen vähän siihen suuntaan, että minimaaliset korjaukset nykyjärjestelmään voisi olla paras suunta. En keksi mitä (aiheuttamiaan haittoja suurempia) parannuksia hallituksen tähänastiset esitykset järjestelmään toisivat.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

soteuudistus on kaavailtu työkalu pienten yksityisten praktiikkojen tappamiseksi, paikallisten tai jopa kansallisten monopolien luomiseksi.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Kenttää maakunnan laajuiselle, Suomen laajuiselle ja globaalille kilpailulle avaava uudistus todennäköisesti heikentää pienten ja paikallisten yritysten mahdollisuuksia. Ja kuntien omat yrityksethän hallitus on aikonut kieltää suunnilleen lailla. On selvä, että täysin vapaassa kilpailussa suuret jätit tyypillisesti lopulta voittavat, aina monopoliuteen asti. Suomen nykyinen järjestelmä on käsittääkseni hyvä, ja esimerkkejä huonoista kaupallistetuista järjestelmistä on, joten ainakin tässä ollaan ottamassa suuri koko järjestelmän huonontamisen riski.

Sitä en osaa sanoa, muhin kunkin puolueen johtajat kuvittelevat sote-uudistuksen johtavan. Oletan että moni ajattelee, että kilpailu ja suuret yksikkökoot aina parantavat taloudellisuutta ja ehkä palveluiden tasoakin. Tuo ajattelu ei kuitenkaan toimi ihmiskäsiä vaativassa ja henkilökohtaiseen palveluun perustuvassa hoitotyössä. THL:n tilastojen mukaan pienet kunnat ovat yhtä tehokkaita kuin suuret. Kaikkein kustannustehokkaimmat ovat pieniä (tarvevakioiduissa tilastoissa).

Kuntien näkökulmasta katsottuna näyttää ilmeiseltä, että uudistus on hyvällä todennäköisyydellä heikentämässä palveluita (esimerkkinä nuo mainitut päivystyspalvelut). Siksi ne yrittävät nyt taistella säilyttääkseen palvelunsa edes nykyisellä tasolla. Yksityiset ja hajautus ovat tässä pelissä hyvä renki, hyvä apu ja hyvä kirittäjä, mutta eivät yhtä hyvä isäntä (jo mainituista syistä, ja siksikin, että terveyspalveluissa potilaiden perusturvallisuus ja luottamus ovat tärkeitä arvoja).

Toimituksen poiminnat