Juho Laatu

Kiusantekoa eduskunnassa

Eduskunnassa on ehdotettu istumajärjestyksen muutoksia. Perussuomalaiset aiotaan siirtää salin oikeaan laitaan, vaikka perussuomalaiset itse katsovat kuuluvansa jonnekin oikeisto - vasemmisto -akselin keskivaiheille.

Kaikki ymmärtävät, että kyse on paljolti tarkoituksellisesta halusta mustamaalata perussuomalaisia. Heidän sijoittamisensa oikeaan laitaan jotenkin korostaisi sitä, että kyse on "ääripuolueesta". Antti Lindtman viittasikin perussuomalaisten aiottuun sijaintiin "ääri"-liitteellä.

Paula Risikko kommentoi tlannetta toteamalla, että istumajärjestys on pikkuasia. Jos näin on, olisi kai luontevaa pitää entinen istumajärjestys, jos yhteisymmärrystä uudesta järjestyksestä ei ole. Risikko kuitenkin antoi ymmärtää, että jos muuta sopua asiasta ei synny, nyt ehdotettu perussuomalaiset ei-toivottuun paikkaan siirtävä ehdotus toteutettaisiin.

Olen sitä mieltä, että eduskunnassa asiat pitäisi hoitaa asiallisesti, ja mitään normaaeista toimintatavoista poikkeavia mielenilmauksia siellä ei olisi hyvä esittää. Kuitenkin, jos perussuomalaiset siirretään oman tahtonsa vastaisesti, ilmeisessä vahingoittamistarkoituksessa, salin oikeaan laitaan, kannatan jonkinlaista protestia asian suhteen.

Perinteinen jako oikeistoon ja vasemmistoon koskee lähinnä eroja asennoitumisessa talouspolitiikkaan. Tässä mielessä perussuomalaiset kuuluvat selvästi enemmän keskustaan kuin oikeaan laitaan. Joku voi ajatella, että perussuomalaisten maahanmuuttokriittisyys ja muut mielipiteet olisivat riittävä peruste siirtää heidät salin oikeaan laitaan. Mutta jos tällaiseen luokitteluun mennään, myös tuo uusi luokitteluperuste vaatisi kaikkien hyväksynnän, ja kaikki puolueet pitäisi järjestää tuon saman periaatteen mukaan.

Nyt ehdotetun järjestyksen voi nähdä jonkinlaisena vasemmistoliiton tykkäysjärjestyksenä. Yhden poliittisen kulmakunnan prioriteetit eivät kuitenkaan ole riittävä peruste uudelleenjärjestellä eduskunnan istumajärjestystä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (265 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Kaikki ymmärtävät, että kyse on paljolti tarkoituksellisesta halusta mustamaalata perussuomalaisia."

Kukaan ei ole tainnut ymmärtää että aikaisemman käytännön tarkoitus on ollut mustamaalata RKP:tä? Mutta uhriutuminen on valmis koska persut.

Minusta oikea reuna on mitä luonnollisin paikka Halla-ahon persuille vanhassa vasen-oikea -jaossa. Mitä ihmettä he siellä keskellä tekisivät, ja miksi?

Toivotaan että tällä vaalikaudella ei tule mitään tärkeämpää asiaa käsittelyyn kun tämäkin saa eduskunnan sekaisin.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

RKP on ollut oikeassa laidassa tulkkauksen kuuntelemisen helpottamiseksi.

Ymmärrän että moni ajattelee niin, että perussuomalaiset voisi hyvin sijoittaa oikeaan laitaan. Ongelma syntyy siitä, että perussuomalaiset ovat ja katsovat itse olevansa tlouspoliittisesti keskustaan sijoittuva puolue. Heillä on siis synsä pysyä keskustassa.

Kaikki sanovat, että kyse on pikkujutusta, ja perussuomalaisten ei pitäisi valittaa tai "uhriutua". Jos kyse on pikkujutusta, järkevintä on olla muuttamatta istumajärjestystä tavalla, joka on perussuomalaisille epämieluinen, ja jota monet haluavat juuri siksi, että se auttaa esittämään perussuomalaiset jatkossa entistä negatiivisemmassa valossa.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Eihän persuilla ole talouspolitiikkaa, on vain maahanmuuttopolitiikkaa joka on pääsääntöisesti maahanmuuttovastaista.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #49

Kai perussuomalisillakin oma talouspolitiikkansa on, vaikka muut asiat ovatkin silmiinpistävämpiä. Vihreätkin on onnistuttu sijoittamaan jonnekin istuntosalissa, vaikka vihreät mielletäänkin ensisijassa ympäristöpuolueeksi.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Janne, luulo ei ole tiedon väärti.
RKP istuu tuolla laidalla siksi että sinne on ollut helpointa järjestää tulkkipalvelut. Nykyään niitä ei tarvita joten sijainnillakaan ei olisi väliä.

Jopa Risikko sanoo että tällainen on naurettavaa. RKP:n pitäisi perua esityksensä ja kaikki jäisi ennalleen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Lukutaito on vielä tietoakin arvokkaampaa.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #73

Onko sinulla ongelmia lukutaidon kanssa?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #75

On, erityisesti sarkasmin tunnistaminen on minulle hankalaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Äärioikeisto kuuluu oikealle

Ja jos asiasta demokraattisesti päätetään, niin enemmistön kanta voittaa.

Uhriutumista normaaliin persutyyliin.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Perussuomalaiset ovat talouspoliittisesti keskustassa. Se mihin maahanmuuttokriittiset, EU-kriittiset ja arvokonservatiivit kuuluvat perinteisellä oikeisto - vasemmisto -akselilla on makuasia. Tai oikeastaan nuo kysymykset liittyvät muihin akseleihin.

Enemmistö voisi päättää kaikenlaista. Tässä tapauksessa voi epäillä, että enemmistö haluaa kiusata ja mustamaalata perussuomalaisia. Mitään pakottavaa tarveta perussuomalaisten istumapaikan vaihtoon ei ole. Ja jos siirtoa ei ole pakko tehdä, se kannattaisi ehkä jättää tekemättä. Kiusanteko ei ole riittävä peruste.

P.S. Liitteen "ääri" liittämisen perussuomalaisiin voi kai tulkita liioitteluksi.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Eduskunnan ainut ääripuolue on vassarit, niin talouspolitiikan, kuin arvojensakin puolesta.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Muuttuuko puolue jos se vaihtaa niemeä?
Verrataan vaikkapa SKP ja sitten SKDL?
"Sama paska mutta eri paketissa."

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kaikki ymmärtänevät, että jokaisen eduskuntavaalin jälkeen eduskunta pistää istumajärjestyksen uusiksi järjestäytyessään. Välillä joku haluaa lyödä asialla mynttiä uhriutumalla. Viime vaalikaudella se oli RKP ja nyt PS.

Protestiehdotuksesi on kerrassaan naurettava. Sovitaan asiat neuvotellen ja jos ei päästä sopuun, niin äänestetään. Ännestystuloksesta protestointi osoittaa vain, ettei edustaja ole tehtäviensä tasalla.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ainakin valtuustoissa puheenjohtaja päättää istumajärjestyksen. Oletan googlaamatta että eduskunnassa sen päättää puhemies ryhmänjohtajia kuultuaan.

Ei siitä äänestetä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Oli miten vain, mennään työjärjestyksen mukaan. Protestia virittelevä kansanedustaja ei ole kuitenkaan tehtäviensä tasalla, eikä sisäistänyt miten tuossa talossa saadaan jotain aikaiseksi.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #59

Mielenkiintoinen yksityiskohta kyseisessä artikkelissa, esimerkki vuodelta 2015:
"Puhemiesneuvosto ehdottaa eduskunnan päätettäväksi, että edustajat istuvat täysistuntosalissa eduskuntaryhmittäin siten, että puhemiehen paikalta katsottuna äärimmäisenä oikealla on ruotsalainen eduskuntaryhmä ja siitä lähtien muut eduskuntaryhmät seuraavassa järjestyksessä..."

"Äärimmäisenä oikealla" oli mukana PTK 3/2015 asiakohdan ETJ 1/2015 pöytäkirjassa.

Nyt tuo Lindtmanin kommentti, jossa todettiin, että "äärimmäisenä oikealla" pitäisi istua Perussuomalaiset eduskuntaryhmän.

Jussi suuttui sanamuodosta "äärimmäisenä oikealla". Juho Laatu on kiinnittänyt Lindtmanin sanoihin myös huomiota.

Mitenkähän olisi jos sanojen suhteen ei mentäisi äärimmäisyyksiin. Tällä kertaa jopa pikkusieluisuuteen saakka.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #135

Lindtman todennäköisesti ymmärsi sanavalintaansa sisältyvän piiloviestin olemassaolon ja merkityksen. Se että sama sana esiintyy jossain muualla ei tilannetta muuta. Tuo sana ei tietenkään ole jupakasssa kovin keskeinen juttu, vaan se, että perussuomaliset aiotaan pakottaa paikkaan, jonne he eivät halua. RKP taas pääsisi paikkaan, jonne he haluavat.

Katso myös viestiä 130. Samaa kikkaa on käytetty näköjään aiemminkin. Kai silloinkin oli kyse vastaavasta halusta maalata toisia vähän mustilla väreillä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #59

Jos tästä ei tule jotain putous -sketsiä niin se on ihme.

Seuraavaksi äänestävät varmaan saunavuoroista tai ravintolan ruokalistasta.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

> Sovitaan asiat neuvotellen ja jos ei päästä sopuun, niin äänestetään.

Sopiminen olisi tosiaankin hyvä asia. Nyt selvästi ollaan tekemässä ratkaisua, jonka kaikki muut puolueet ymmärtävät olevan yhtä puoluetta ja se toiveita vastaan. Mitään syytä tällaiseen muutokseen ja kiusantekoon ei ole, joten voisi jättää tekemättäkin. Miksi kiusata toisia, jos voi hyvin olla kiusaamattakin.

Hyvät tavat ja toisten kunnioitaminen on parempi tyyli kuin toisten tarkoituksellinen kiusaaminen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kaikki ryhmyrit ovat neuvotelleet asiasta ja löytäneet ratkaisun, joka miellyttää kaikkia muita, yhtä lukuun ottamatta. Eikö silloin tuolla yhdellä olisi intressi esittää ratkaisua, joka kelpaa kaikille? Muuthan ovat joka tapauksessa tyytyväisiä, vain tyytymättömällä on jotain voitettavaa. Nyt energia laitetaan kuitenkin kiukutteluun ongelmanratkaisun sijaan.

Kukin taplaa tyylillään.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #26

Kyse on selvästi muutoksesta totuttuun. Ja tuo muutos kohdistuu yhteen puolueeseem jolle muutos on erityisen epämieluisa. Ja mitään tarvetta tuohon muutokseen ei ole. Vaikuttaa kovasti ilkeämieliseltä päätöksenteolta.

Ongelman saa tietenkin helposti ratkaistua peruuttamalla tuon ehdotuksen. RKP:n siirron voi käsitellä erikseen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #36

Miten asettelet RKP:n ilman että kenenkään "totuttu" paikka muuttuu?

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #39

RKP:n siirtäminen keskustaan siiirtää sen uuden paikan oikealla puolella olevia puolueita hieman oikealle, mutta uskon että tämä on niille ok, sillä RKP:n poliittinen asema on hyvin tunnettu, ja syyt siirtoon ovat luontevat, eivätkä mitään puoluetta vastaan tähdätyt.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #44

Tässä parin päivän aikana on syntynyt kuva, että joku voi pitää oikeaa laitaa huonona sijoitteluna. Et ehkä ole huomannut.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #51

Oletan että monet perussuomalaisten vastustajat pitävät oikeaa laitaa aika negatiivisena paikkana, joka korostaa sopivasti sitä negatiivista mielikuvaa, joka heillä perussuomalaisista on.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #55

Siitä en osaa sanoa mitään, mutta ainakin Tavio kansanedustajista ja Halla-aho poliittisista kommentoijista näyttävät pitävän sitä kauhistuttavana paikkana.

Itse pidän oikeaa laitaa ainoana oikeana paikkana. RKP:kin on pitkään saanut ansiotonta arvonnousua sijoittelustaan. Joku on saattanut kuvitella heidän olevan oikeistoakin.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #65

Epäilen että et pidä itseäsi oikean laidan kannattajana. :-)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #74

Sen kun epäilet. En minä halua kuvaasi kaataa.

Minulle on ihan sama, olenko oikealla vai vasemmalla. Kunhan pidetään fokus yksilönvapaudessa ja minimoidaan yhteiskunnan tehtävät. Olen vain joskus käsittänut noiden olevan oikeistolaisia arvoja, eikä niitä Suomessa mikään puolue aja. Halla-aho ehkä pistäisi puolueensa ajamaan, jos saisi katseensa irrotettua maahanmuutosta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #44

Juho, olin kuulevinani ettei kokoomukselle suinkaan käy rkp:n siirtäminen yksinomaan keskelle päin, koska kokoomus jäisi silloin oikealle. Sille "ääri" paikalle.

Tuosta taisi Rinne möläyttää huomaamatta että mikrofini olikin auki ja koko sali kuuli möläytyksen.

Tuosta kokoomuksen jäämisestä ko. siirrossa oikealle voinee vetää sen johtopäätelmän, että miksipä siirron pitäisi olla hyväksyttävämpää PS:lle vielä kauempaa keskeltä, kun välissä on keskusta ja KD ennen kokoomusta?

Ylen julkaiseman "nelikentän" mukaan puolueet sijoittuvat siten, että PS on kaikkein keskimmäisenä. Kokoomus on todellakin oikeimmalla.

https://yle.fi/uutiset/3-10720174
"Näin puolueet sijoittuvat nelikentälle puolueen virallisten vastausten perusteella.

Perussuomalaiset on puolueista konservatiivisin. Kokoomus on kauimpana oikealla, seuraavana RKP."

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #63

Kuulin joitain tuollaisia huhuja kokoomuksesta, mutta en ole ollut tietoinen siitä, onko niissä jotain perää vai ei. Jonkun on täytynyt ehdottaa perussuomalaisten siirtämistä. On hyvin mahdollista, että ehdotttaja on ollut kokoomus. Risikon kannanotto sopisi tähänkin ajatteluun aika hyvin.

Ylen nelikenttä kuvaa selvästi joitain poliittisen kentän luokittelumahdollisuuksia. Puolueita voi kyllä hahmotella muihinkin järjestyksiin kuin perinteiseen vasemmistoon ja oikeistoon jakaantuvaan talouspoliittiseen järjestykseen. Mutta jos mistään uusista järjestelyistä ei ole yhteiymmärrystä, on varmaankin parempi tyytyä vanhaan jaotteluun. Ja yhden puolueen sijoittaminen muin perustein kuin toisten, olisi tietenkin hölmöä (tai ehkä indikaatio koulukiusaamisesta).

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #70

Juho, oikaisen sen verran edellistä kommenttiani Rinteen sanomisen kohdalta, että iltalehden uutisoinnin mukaan olisikin ollut kyse siitä, että osa kokoomuslaisista olisi ollut perussuomalaisten kannalla.

Ehdottaja taitaa kuitenkin ollut demaripuolueesta lähtöisin. Onhan väliaikainen eduskunnan puhemies juurikin Rinne.

Itse näkisin vanhan istumajärjestyksen olevan paikallaan jollei yhteisymmärrystä löydy. Hieman ivallisesti voisi sanoa, ettei tämä PS:n istumäjärjestyksen siirtäminen pakolla olisi mikään ihme kun se ehdotus tulee vasemmalta laidalta ja itse sdp:n suunnalta. Se taitaa olla se paljon puhuttu arvopohjakysymys, jolla Rinne ja demarit laukkaavat kuin varsat kevät laitumella. Rinteen soisi keskittyvän itse politiikkaan ja hallituksen muodostamiseen.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #80

Näyttää valitettavan paljon poliittiselta peliltä ja mustamaalukselta. Viimeikainen "arvokeskustelukin" on jalosta nimestään huolimatta ollut mielestäni paljon samoilla linjoilla.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #84

Jatkan vielä hieman aiheesta. On uutisoitu sellaista, että PS:n siirto oikealle salissa perustuisi EU parlamentin istumajärjestykseen, jossa ECR-ryhmään kuuluva PS istuu parlamentissa EPP-ryhmästä katsottuna oikealla puolella. ECR_n jälkeen istuu oikealla puolella muitakin ryhmiä lisää. On jokseenkin irvokasta lähteä vetelemään vertailukohtaa EU parlamentin istumäjärjestykseen, sillä noissa ryhmissä on jäsenmaista eri nimisiä puolueita koottuna. Samoin on ECR:ssä, eikä ryhmän koostumus suinkaan perustu muuhun kuin joissain asioissa ollaan samaa mieltä.

EU parlementissa näyttäisi olevan menossa muutoinkin mullistuksia jäsenmaissa vallitsevan kriittisen suhtautumisen mitä todennäköisemmin näkyvän tulevissa eurovaaleissa. Tästä "mullistuksesta" näyttää keskustellun eu johtajien tasolla ja tuohon saattaakin pohjautua myös tämä eduskuntamme istumäjärjestyksen muutos. Kriittinen puolue äärioikealle kuten edustaja Lindtman toi esille.

https://www.eduskunta.fi/FI/tiedotteet/Sivut/EU-ka...

Linkissä sanottua; "Parlamentin kääntyminen vastustamaan ylikansallisia listoja johtui ennen kaikkea sen suurimman ryhmän EPP:n liittymisestä tässä asiassa EU-kriittisten ryhmien rintamaan käyttäen yhtenä perustelunaan toki sinänsä EU-myönteisyydestä kumpuavaa argumenttia, jonka mukaan Euroopan laajuiset ylikansalliset listat saattaisivat tarjota lisää näkyvyyttä ja läpimenomahdollisuuksia juuri EU-vastaisille populisteille."

Kova on ollut hätä jo vuosi sitten EU-vastaisista voimista, joten nyt sen pitäisi ilmeisesti näkyä myös Suomen eduskunnan istumajärjestyksessä.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #161

Kaikenlaisia syitä ja tekosyitä voi aina keksiä tilanteen mukaan. Ne eivät välttämättä ole oikeita syitä. Ja voi olla niinkin, että kun sopiva syy tai argumentti ilmaantuu, sitä käytetään häikäilemättä mahdollisuuksien mukaan hyödyksi. Paikkojen siirtelyyn ei ole mitään pakottavaa tarvetta, joten siinä mielessä pelkää riidan kylvämistähän tuollaisten pakkosiirtojen ehdottelu on. EU:n mallin mukaan eläminen voi olla tässä pelissä myös sellainen sivujuonne, joka kuuluu joidenkin pelureiden agendalle.

EU:n parlamenttiin vaalit voivat tosiaan tuoda uusia tuulia. Jään mielenkiinnolla seuraamaan, saavatko keskittämispolitiikkaa vastustavat ryhmät muodostettua sellaisen yhteeliittymän, jolla olisi jatkossa jokin oleellinen vaikutus EU:n harjoittamaan politiikkaan.

Mainitsemasi ylikansalliset listat olisivat radikaali muutos EU:n luonteeseen. Muutos etenee pienten askelten kautta, ja joskus merkittävienkin. Pientä jatkuvaa hivuttamista siis. Suomen kannalta tuollaiset uudistukset voisivat merkitä oman vaikutusvallan hiipumista.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #172

Edelleenkään ketään ei olla siirtämässä minnekään. Käynnissä on vain prosessi, jossa päätetään missä eduskuntaryhmät istuvat näillä valtiopäivillä.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #185

Niin kai. Perussuomalaiset aiotaan istuttaa vanhoille tutuille paikoilleen, mutta ovat jotenkin käsittäneet väärin. ;-)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #196

Tulee tunne, että valtiopäivät ei ole sinulle tuttu käsite. Tässä, ole hyvä:

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Suomen_valtiopäivät

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Näyttäisi siltä, että ulkomainen lehdistö luokittelee Persut yksikäsitteisesti far-right. Ilmeisesti nykyään vasemmisto-oikeisto-akselin painotus on siirtynyt talouspolitiikasta kansallismielisyyden mittaamiseen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Varmasti tuokin vaikuttaa. Sijoittaisin itse kuitenkin kaikki puolueet, joiden puheenjohtajat pitävät sosiaali- ja työttömyysturvaa luksuksena, oikean laitaan myös sosiaalipoliittisen näkemyksen perusteella. Ottamatta mitään kantaa näkemykseen sinänsä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Halla-ahon mielestä valtion ydintehtävä on sisäisestä ja ulkoisesta turvallisuudesta huolehtiminen, eli hyvin oikeistolaista.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #14

Yksi akseli tuokin. Ehkä laitataan NATO-puolueet kuten kokoomus ja vihreät oikeaan laitaan. :-)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #14

Halla-ahohan voisi olla liberaali, ellei juuri maahanmuutto olisi muodostunut pakkomielteeksi.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Tuolla sosiaali- ja työttömyysturva -perusteella haluaisit varmaankin sijoittaa perussuomalaiset kokoomuksesta vasemmalle.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #19

Luulin juuri kertoneeni minne heidät sijoitin?

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Kyse on tosiaan osittain siitä, että perinteinen oikeisto - vasemmisto -erotttelu on menettänyt merkitystään, ja uudet jakosuunnat ovat kasvattaneet merkitystään. Jos puolueet haluttaisiin järjestää vaikkapa kansallismielinen - liittovaltiomielinen -akselille, ehkä vasemmistoliitto siirtyisi lähemmäs perussuomalaisia, vihreät lähelle kokoomusta jne. Yhden puolueen sijoittaminen saliin eri perustein kuin toiset, ei ole hyvä ajatus. Eikä tarkoituksellinen kiusanteko tietenkään koskaan.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Hesari julkaisi asiasta ihan hyvän artikkelin. Perussuomalaisten sijoittaminen oikeaan laitaan voi olla perusteltua, mutta samalla pitäisi muuttaa kaikkien muidenkin puolueiden istumajärjestystä.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006092281.html

Kyseessä on myös iso symbolinen asia. Perussuomalaiset tietysti vastustaa itsensä leimaamista äärioikeistoksi (äärimmäiseksi oikealle), kun samaan aikaan media ja poliittinen toinen laita antaa ymmärtää, että äärioikeiston nousu voi johtaa kuuden miljoonan juutalaisen murhaamiseen. Jospa löytyisi jonkinlainen konsensus miten tuota termiä käytetään, tai vaihtoehtoisia termejä. Tai mikäli äärioikeistotermiä halutaan käyttää, silloin vihreitä ja vasemmistoliittoa pitää kutsua äärivassemmistoksi. Tuskin silloin perussuomalaisia haittaisi istumajärjestyksen muutos läheskään yhtä paljon.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Aivan. Jos istumajärjestyksen perusteita muutetaan, pitäisi muuttaa kaikkien osalta. Mutta viisainta olisi ehkä pitää kiinni peristeisestä järjestyksestä niin kauan kun yhteisymmärrystä uudesta järjestyksestä ei ole.

Hesarin artikkelista voisi poimia vaikkapa nelikentässä esiintyvän konservatiivit - liberaalit -akselin. Mutta en usko että tuostakaan tulisi sopua.

Istumajärjestystä ei tietenkään pitäisi käyttää poliittisen taistelun välineenä. Siihen terkoitukseen eduskunnassa pitäisi käyttää avointa keskustelua.

Liite "ääri" on minusta liioitteleva. Se viittaa johonkin äärimmäisten keinojen käyttöön tai vastaavaan. On siis nimittelyä enemmän kuin todellisuutta. Äärivasemmistoksi ja äärioikeistoksi kelpaisivat ehkä jotkut vallankumousta suunnittelavat tai väkivaltaa käyttävät puolueet.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Jos poliittinen ulottuvuus nähdään janana, on sillä ääripäät. Ei se ole mitään nimittelyä. Voihan tuon toki nähdä jatkumonakin, jolloin ääri muuttuu äärimmäiseksi. Tiedä häntä, onko se sitten sen miellyttävämpi kuvaus?

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #30

Sanaa ääri voi toki käyttää viittaamaan vaikkapa jalkapallokentän ääripäihin. Politiikassa tuo termi liittyy kuitenkin luontevammin äärimmäisiin keinoihin tai tavoitteisiin. Poliittisen kentän maltillisista laidoista voisi käyttää jotain osuvampaa termiä. Kokoomus on maltillinen kokoomus, vaikka onkin pitkään ollut Suomen (talouspoliittisesti) oikeistolaisin puolue. Olen kuullut käytettävän esimerkiksi termiä laitavasemmisto, joka on jokseenkin osuva termi silloin, kun puhutaan vallankumouksellisuutta maltillisemmasta vasemmistosta. Mitään erityisen luontevaa termiä suomen kielessä ei näille ryhmille oikein ole.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tässä on nyt kyse siitä, että

1. yksi keskustalainen puolue haluaa keskelle, mihin se kuuluu
2. yksi oikeistolaisuuttaan häpeävä puolue halutaan siirtää oikealle, mihin se kuuluu

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Tässä on kyse siitä, että jollain on juuri tuollainen näkemys. Ja joku haluaa laittaa perussuomaliset "paikkaan joka heille kuuluu". :-)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #57

"Jollain" merkitsee tässä tapauksessa "kaikilla muilla paitsi persuilla". Täältä katsoen on tietysti sama, vaikka kokoomuslaiset ja perussuomalaiset istuisivat toistensa sylissä, kunhan Rkp pääsee vihdoin haluamalleen paikalle.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #61

Ilmoittaudun yhdeksi poikkeukseksi säännöstäsi. Uskon että meitä on enemmänkin. :-) Varmaankin moni "haluaa", mutta eivät kaikki. Ja tuollainen haluaminen ei välttämättä ole hyvää käytöstä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #66

En tiennytkään, että olet kansanedustaja. Onneksi olkoon!

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Ei "äärimmäiseksi oikealla" termi kuvaa äärioikeistoa. RKP sijoitettiin äärimmäiseksi oikealle edellisen kerran puhemies Sipilän esityksestä:

"Puhemiesneuvosto, ---, ehdottaa eduskunnan päätettäväksi, että edustajat istuvat täysistuntosalissa eduskuntaryhmittäin siten, että puhemiehen paikalta katsottuna äärimmäisenä oikealla on ruotsalainen eduskuntaryhmä ---"

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/PoytakirjaAsiako...

Ainoastaan persuryhmä takertuu sanamuotoon, RKP ei kuvitellut Sipilän luulleen heitä kansallissosialisteiksi edellisessä eduskunnassa.

Kyllä persuiluun tarvitaan erityislahjoja...

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Totean tässäkin, että perussuomalaisten päähuoli ei kai ole kolleegoiden kielenkäyttö, vaan aie siirtää heidät oikeaan laitaan, vaikka sanoikin saman jo edellisessä kommentissani.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Minkä ihmeen takia ei voida pistää paikkoja arvontaan? Ei kai ole mitään syytä, miksi salissa pitäisi saada istua parhaan kaverinsa vieressä. Kahville ja kaljalle voi sitten mennä kaverien kanssa.

Edustajat ovat kai keskenään tasa-arvoisia kansan edustajia, eivät puolueensa tai jonkun lobbausjärjestön edustajia. Joten kansanedustaja Halla-aholle pitäisi kelvata naapuriksi yhtä hyvin Honkasalo kuin Huhtasaarikin.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Kyllä ne muuten käy toistensa kanssa kahvilla ja kaljalla, ja on muutenkin kavereita kaikkien aaterajojen yli. Ei ne toisiaan vihaa niin paljon mitä antavat julkisuudessa ymmärtää. Työkavereita ne ovat keskenään.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Jos muuta sopua ei ole, puolueiden järjestyksen arvonta voisi tosiaan olla toimiva kompromissi. Ehkä puoluetoverit on kuitenkin hyvä pitää yhdessä siksi, että yleisön olisi tällöin helpompi seurata keskustelua.

Siinä mielessä edustajien erottaminen ryhmistään olisi kyllä positiivista, että se korostaisi edustajien oman järjen käyttöä, ja hieman vähentäisi robottimaista puolueen ohjeiden ja puoluekurin mukaan äänestämistä.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Juuri katselin twitteriä, jossa Riikka Purra oli keskustellut SDP edustajan kanssa, johon oli vastannut ettei kyse ole vasemmistosta tai oikeistosta, vaan arvopohjasta.

Jani Mäkelän mukaan Eduskunnan käytävillä Vihreät hirnuu onnellisena, että vihdoin saadaan PS oikealle paikalle.

Ei ihme, että tämä maa on sekaisin kuin käkikello, kun kakarat johtaa tätä maata.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Itse ihmettelin jo eilen, miksi perussuomalaiset eivät hihku onnesta, kun saavat vihdoin hajuraon halveksimiinsa punavihreisiin. Harmittanee vain kun eivät älynneet itse pyytää siirtoa. Vastustavatkohan pelkästään periaatteesta?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kuka ne kakarat on taas sinne äänestänyt?

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Vaikka äänestäjien käytöstavoissa olisikin toivomista, kansanedustajat voisivat silti näyttää hyvää esimerkkiä.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Valitettavasti tuo "hirnuminen" taitaa olla monen kohdalla todellisuutta. Pätee varmaankin myös täällä Puheenvuoron palstoilla. Juuri tuollainen kiusanteon asenne on yksi keskeinen syy, miksi tuo pakkosiirtoehdotus pitäisi mielestäni unohtaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Miksi puhut siirrosta, kun kyse on uusien valtiopäivien järjestäytymisestä? Tuolithan vaihtuvat sitäpaitsi joka tapauksessa, kun paikkamäärä muuttuu, vaikka verrattaisiinkin edellisiin valtiopäiviin. Kovinhan siellä vanhoilla paikoilla olisi perussuomalaisilla ahdasta sylikkäin istua.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #33

On selvä, että puolueet sijoitetaan yleensä eduskuntavaalien jälkeen jokseenkin samoille paikoille kuin edellisessäkin eduskunnassa. Muutos on siis muutos. Kukaan ei kai kiistä sitä, että perussuomalaisten siirtäminen keskeltä laitaan olisi merkittävä muutos, ja hyvin poikkeuksellinenkin siksi, että se tehtäisiin selvästi pakottamalla yksi puolue sille epämieluisaan paikkaan, vaikka mitään tarvetta tällaiseen muutokseen ei ole.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #41

"On selvä", koska sinä sanot niin? Käytetään puheessa mitä termejä vaan jatkosta ja muutoksesta, niin kyseessä ovat uudet valtiopäivät, joille on valittu erikseen edustajat. Kukaan ei ole siellä vanhalla valtakirjalla. Minä kun yksinkertaisuuttani luulun, että sijoittelu tapahtuu eduskunnan itsensä toimesta. Ei nyt hirttäydytä siihen että eduskuntaryhmät, eivätkä suinkaan puolueet, jakavat nuo paikat keskenään.

Nytkin yksi itkijöistä on koko prosessin ulkopuolinen kitisijä. Ei tuohon paikkojen jakoon ole muilla kuin valtakirjansa esittäneillä kansanedustajilla osaa eikä arpaa.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #48

Totuttu tapa on totuttu tapa. Useimmat puolueet ovat istuneet totutuilla paikoillaan jo hyvin pitkään.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #50

Entä sitten? Jokaisten valtiopäivien aluksi on aina ensin päätetty paikat, samaan tapaan kuin nimitetään valiokuntiin edustajat. Eivät nekään ole millekään eduskuntaryhmille ikuisia.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #54

Totutut paikat vs. pakkosiirto.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #58

Ajattele tilanne jossa saapuessasi neuvotteluhuoneeseen joku istuu paikalla, jossa sinä istuit eilen. Onko kyse "pakkosiirrosta", jos joudut istumaan toiselle paikalle? Joudutaanko "siirron" toteuttamiseksi käyttämään väkivaltaa, tai uhkaamaan sillä?

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #62

Olen tottunut siihen, että neuvotteluhuoneissa ei vakiintuneita paikkoja ole.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #67

Tai sitten et ehkä vain ole huomannut asiaa ja vuosikaudet aiheuttanut pakkosiirtoja ja pahaa mieltä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #62

Tuossa olisi toinen ratkaisumalli. Kaikille edustajille jaetaan tunnistautumiskortti, jolla he relisteröityvät paikalleen. Asetukset voivat olla vaikka sellaiset, että rekisteröinti on voimassa aina istuntopäivän loppuun.
Istuntopäivän alkaessa paikat olisivat otettavissa käyttöön vapaasti saapumisjärjestyksessä.
Samaa tapahtuu normaalielämässäkin. Ensin tulleet asettuvat joko etu- tai takariviin tai kaverien luo. Vastakkaista sukupuolta pelkäävät jättävät vähintään yhden paikan hajuraon ja kanervat taas asettuvat parhaimman näköisen kottarainen viereen. Viimeksi tulleet sinne, minne sopivat.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #166

Ehkä kolmen kerroksen väkeä niin, että konkarit saavat valita paikkansa edestä, keskinkertaisuudet keskeltä, ja noviisit takaa. :-)

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Joo, kyllä se täällä usarissa on hyvin selkeä. SDP ja koko vihervasemmiston toiminta Eduskunnassa on harkittua toimintaa istumajärjestyksen suhteen, jolla pyritään leimaamaan.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #43

Tosiaan. Sana leimaminen tuntuu tässä valitettavsti kuvaavan tilannetta aika hyvin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Onko Mestarin terä tylsymässä? Hän uhriutuu ja velloo tässä asiassa kuin uhmaikäinen lapsi.

Me vanhemmat tiedämme, että rajat täytyy asettaa päättäväisesti ja ajoissa. Lipsuminen johtaa vain turhaan venkoiluun.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Ehkä tässä on uhmaikää hieman enemmän noiden pakkosiirron keksineiden puolella.

Ei ole mitään tarvetta kiusata perussuomalaisia, eikä heittää heitä kurinpotomielessä salin "nurkkaan" häpeämään.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Jospa persuille tarjottaisiin ihan oma sirkusareena hattuhyllyltä kaikkien takaa, siellä voi rennosti ottaa kuppia ja heitellä paperilennokkeja.

Äänestyksillä ei nyt niin suurta merkitystä ole, persuthan äänestää yleensä tyhjää :)

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Noh, ehkä eduskunta voisi keskittyä johonkin rakentavampaankin kuin toisten kiusaamiseen ja mahdollisimman naurettavassa valossa esittämiseen.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Allekirjoittanutta kiinnostaa enemmän se mitä kaikkea ne siellä eduskunnassa puolestamme päättävät. Ei se missä kukin sattuu istumaan silloin kun vaivautuu paikalle.

Se että joku äänestäjiltä mandaatin saanut edustaja tuostakin asiasta alkaa kiukutella ja haastaa riitaa rapauttaa pahasti luottamusta koko suomalaiseen hallintokoneistoon. Ehkäpä se onkin tarkoitus.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

> Allekirjoittanutta kiinnostaa enemmän se mitä kaikkea ne siellä eduskunnassa puolestamme päättävät. Ei se missä kukin sattuu istumaan silloin kun vaivautuu paikalle.

Hyvä, saadaan tänne joitain rakentaviakin mielipiteitä.

Koska asia on selvästi jo kiehuhut yli, olisi järkevä palata normaaliin istumajärjestykseen, normaaliin päiväjärjestykseen, ja normaaliin päätöksentekoon.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 35

Jep. Huolet ovat pieniä jos tästäkin paikkojen järjestämisestä piti alkaa kiukutella. Siellähän pitäisi käyttäytyä niinkuin aikuisilta odotetaan. Nyt oli vähän nolo startti joka osaltaan varmasti heikensi eduskunnan arvovaltaa kansalaisten silmissä. Itse kukin voi sitten tahollaan miettiä oliko sellainen Suomelle ja suomalaisuudelle hyödyksi vai haitaksi ja onko vaikutus pysyvä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Pidetäänkö siis paikkojen lukumäärä muuttumattomana, jos ei löydy yksimielisyyttä? Voiko yksi puolue noin toimittaessa määräämättömäksi ajaksi mitätöidä vaalituloksen veto-oikeudellaan?

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #38

Normaali tapa on ollut se, että puolueet ovat pysyneet suunnilleen entisillä sijoillaan. Konkariedustajia on tyypillisesti hivutettu kohti eturiviä, ja untuvikot ovat saaneet tyytyä takariviin. Kaikki ovat olleet jokseenkin tyytyväisiä tuollaisiin pieniin, istuimen kokoisiin liikkeisiin suuntaan tai toiseen, vaalituloksen mukaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #42

Ja käytäntöjä ei saa muuttaa, jos enemmistä puolueista niin haluaa tehdä?

Eikös tällainen toiminta tunneta nimellä demokratia?

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #46

En suosittele muutosta siihen suuntaan, että enemmistö valitsee yhden puolueen kiusan kohteeksi. Tuo voi olla demokraattisessa enemmistöpäätöksenteossa mahdollista, mutta aika tuhoisaa talon hengen kannalta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #47

Se kiusa on sinun ja persujen mielipide, meille muille se on normaaliasia.

Tulee sellainen olo, että persujen pitäisi päästä hallitukseenkin, ettei niille tule paha mieli, kun kerran vaalitkin menivät hyvin.

Uhriutuminen asiassa, joka on persujen oikea paikka, on tässä se lapsellinen kohta.

Omituista, että yhden puolueen kanssa on aina ongelmia, ja aina se vika on muualla kuin heissä, tosin Halla-ahon mielestä korkeimman oikeuden päätöskin on vain muutaman henkilön mielipde, eikä mitenkään merkittävä.

Tällainen muita halveksuva asenne on persuilla yleinen, ja sitten kun tuleekin töyssy eteen, niin itketään pahaa maailmaa.

Hiekkalaatikkoikäisten touhua, mutta niin tuttua.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #56

Mitä tarkoitat "normaaliasialla"? Sitäkö että kiusaaminen on normaalia. Vai sitä että puolueitten pakkosiirtely olisi nomaalia vaalien jälkeen.

> Uhriutuminen asiassa, joka on persujen oikea paikka, on tässä se lapsellinen kohta.

Minusta kiusaaminen on lapselista. Kiusaamisesta kiusaantuminen ei ole lähellekään yhtä lapsellista.

> Omituista, että yhden puolueen kanssa on aina ongelmia

Tällä kertaa kyse ei ole siitä, mitä perussuomalaiset ovat tehneet, vaan siitä, mitä muut haluavat tehdä perussuomalaisille.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola Vastaus kommenttiin #46

Vastaavanlaista demokraattista ajattelua on ollut neuvostoliitossa ja kolmannen valtakunnan Saksassa.

Pitää myös muistaa, että vakiintuneisiin demokratioihin kuuluu vakiintuneita periaatteita, jotka on tarkoitettu pysyviksi.

On erikoista, että parlamentin istumajärjestys perustuu SDP:n itse määrittelemän 'arvopohjan' mukaisesti.

Naurettava farssi, millä vain murennetaan eduskunnan arvovaltaa. Häpeällistä populismia.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #188

Ja kuulema 1970-luvulla myös Suomessa (ks. viesti 130). :-)

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Ja kukaan ei muista, mikä vikisevä lilliputtiryhmä tämän sirkuksen aloitti. Mutta selvisi kuitenkin, että rkp:lla on muitakin intressejä kuin pakkoruotsi ja Vaasan sairaala (joka sekin taisi jo hävitä agendalta, että hallitukseen meno varmistuu).

Ehdotukseni. Rkp takariviin lisätuoleille.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

En tiedä kuka ehdotti perussuomalaisten siirtoa. RKP voisi olla yksi ehdokas, koska muiden paikat siirtyisivät vähemmän, jos RKP ja perussuomalaiset vaihtaisivat paikkaa keskenään. Mutta on esitetty myös, että ehdotus olisi saattanut tulla kokoomukselta, joka ei haluaisi itse olla oikeassa laidassa.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Mutta Risikon mielestä istumajärjestyskohu on naurettava. Miksi eivät sitten raivaa rkp:lle tilaa keskelle ja kokkareet reunaan. Tadaa. Ongelma ratkaistu.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #82

Aivan, helpompiakin ratkaisuja on, mutta Risikko tuntuu vieläkin puskevan sitä vaikeinta, vaikka antaa ymmärtää, että riitely on turhaa.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Se kuvaa tämän farssin naurettavuutta, että kukaan kansanedustaja ei ole ilmoittanut olevansa tämän ehdotuksen takana.

Ehdottaja itsekin tietää että liikutaan typeryyden ja naurettavuuden rajoilla.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #189

Kuka on "ehdottaja"? Arveletko, että eduskuntaryhmien puheenjohtajat eivät ole kansanedustajia?

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola Vastaus kommenttiin #192

Varmaan näiden joukossa on se yksi Einstein, jolta tämä erinomainen aloite on lähtöisin.

Miksiköhän tämä henkilö ei tule julkisuuteen.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #189

Ainakin demareita jo kokoomusta on hieman epäilty. Antti Lindtman tuli julkisuuteen asiassa, mutta en tiedä tuliko suurimman puolueen ryhmäjohtajan ominaisuudessa vai siksi, että oli jotenkin oma asia. Paula Risikkokin lausui asiassa jotain, mutta en tiedä oliko vain puhemiehen roolissa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #199

Ai et tiedä, vaikka teit tämän avauksen? Suurimman ryhmän puheenjohtaja kertoi siitä, miten ryhmät olivat keskustelleet Rkp:n toiveen pohjalta.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #202

Odottelen että RKP ilmoittaa tehneensä aloitteen perussuomalaisten siirtämisestä, jos on sellaisen aloitteen tehnyt. Omasta siirtämisestään ovat käsittääkseni haaveilleet jo ennenkin. Lindtman saattoi piilottaa omat ja muiden halut RKP:n imeisen roolin taa.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Olisiko yksinkertaisinta sijoittaa puolueet aakkosjärjestyksessä vasemmalta oikealle?

Kansallinen Kokoomus, Liike nyt, Perussuomaliset, Suomen Keskusta, Suomen Kristillisdemokraatit, Suomen Ruotsalainen Kansanpuolue, Suomen Sosiaalidemokraatit, Vasemmistoliitto, Vihreä liitto.
Liekö nimet oikein, ovat Wikipediasta.
Toteutuisi myös todellinen poliittinen järjestys demokratian kannalta tärkeimmässä järjestyksessä.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Tuokin olisi aika neutraali vaihtoehto. Pienenä riskinä ehkä se, että puolueet keksisivät itselleen sellaisia nimiä, joilla pääsisivät haluamaansa paikkaan. Juho Joensuu ehdotti edellä toista neutraalia tapaa, eli sijoittelua arpomalla.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tästä tulee muuten mukava vaalikausi, Tynkkynen jo aloitti persujen tyyliin, ja nyt jatkuu, kun oma uusi paikka ei kelpaa.

Vasemmistoliitto menee mielellään vasemmalle, koska se on vasemmistopuolue, äärioikeostopuolueen pitäisi myös istua äärimmäisenä oikealla.

Takana tässä on se, että persut pelkäävät, että äänestäjä saakin sen totuuden selville, että he ovatkin puhdas oikeistopuolue, ja pienen ihmisen asiat heitä eivät juuri kiinnosta, työttömyysturvahan on persujen mielestä sellainen luksustuote.

Kyllä se totuus silti paljastuu, vaikka istuisivat missä, mutta katsotaan nyt tätäkin touhua hetken.

Jos eduskuntapuolueet jotain päättävät enemmistöllä, yleensä niin mennään.

Persujen mielestä ilmeisesti heillä pitäisi olla Putinin tyylin veto-oikeus, kun päätökset eivät miellytä. :)

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Taas käytät tuota "ääri"-liitettä vähän tarpeettomasti. Mutta kokoomus kyllä sopii ilman tuota liitettäkin oikeaan laitaan, sillä se lienee perinteisessä mielessä puolueista oikeistolaisin. :-)

> Kyllä se totuus silti paljastuu, vaikka istuisivat missä

Fiksua olisi luottaa tähän, ja luopua ajatuksesta pakkosiirtää perussuomalaiset paikkaan, jossa he eivät halua olla, ja johon he eivät perinteisin mittarein kuulu.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mulla on ehdotus, annetaan persujen ensin itse päättää paikkansa, silloin heille tule hyvä mieli. Annetaan sitten jätskitötterö palkaksi, jos lupaa vastedes käyttäytyä kauniisti. :)

Kyllä lasten kanssa tulee toimeen, kun antaa oikeissa paikoissa periksi, sillä onhan se tuleva vaalikausi muutenkin heille tarpeeksi synkkä oppositiossa.

Eli persut valkkaa ensin, ja aikuiset sitten joustavat, lopuksi voidaan kaikki lausua yhteen ääneen, että: älä tule paha kakkua, tule hyvä kakku.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Ehkä eduskuntapuolueiden ryhmäjohtajat voisi viedä Linnanmäelle jätskeille ja parempien harrastusten pariin, niin nuo riidat ja pakkosiirrot unohtuisivat sillä välin. :-)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Petteri Ritala, olet todella lapsellinen noissa kommenteissasi. Hiekkalaatikko ympäristö taitaisi olla paikallaan.

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Kyseessä on selvästi SDP keino kääntää huomio pois Al-tae case:sta. Yksinkertaista, Doctor Wattson ... heh

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Tuokin on yksi mahdollinen vaikutin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Risikko on oikeassa.
Se on yhdentekevää missä edustaja istuu. Joka paikassa on ne samat äänestysnapit, pitää vain osata valita oikea nappi mitä painaa, muuten on yhdentekevää missä paikassa se nappi on.

Mutta sananvapauteen toki kuuluu että yhdentekevistä asioista saa kinata, vaikka olisi tärkeämpääkin kinasteltavaa.

Minulla on kyllä itselläni sellainen käsitys että persujen oikea paikka on oikeassa laidassa, ekä missään muualla.

Minkään muun puolueen paikka ei ole se aivan oikea laita, se siis kuuluu luonnostaan persuille.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Monella on varmaankin se mielikuva, että perussuomalaiset ovat oikealla, tai muuten kaukana muista, mutta pitää ottaa huomioon myös perussuomalaisten oma käsitys itsestään, ja se, mikä heidän talouspoliittinen linjansa on. Peussuomalaiset eivät kai kuulu oikeaan laitaan, jos puhutaan talouspolitiikasta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Minä en tiedä mitään persujen talouspolitiikasta.
Tietääköhän kukaan siitä mitään?
Tietääköhän persut itsekään omasta talouspolitiikastaan?

Onko sillä mitään väliä mikä on persujen talouspolitiikka,
kun se taipuu hallituksessa aina hallituskumpaneiden tahdon mukaiseksi,
kunhan vaan hallitusohjelmaan kirjataan jotain maahanmuuttokriittistä.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #102

Jos muut eivät tiedä, mikä perussuomalaisten talouspolitiikka on, on kai luotettava perussuomalaisten omaan ilmoitukseen ja ohjelmaan. Jos ovat keskellä, kuuluvat kai istumajärjestyksessäkin keskelle. Talouspolitiikkan mukaanhan tuo jako on syntynyt. Viittaukset oikeistolaiseen tai vasemmistolaiseen EU-politiikkaan ja vastaavat ovat myöhempää kehittelyä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #104

En näe järkevänä sitä että eduskuntapaikat määriteltäisiin talouspolitiikan mukaan, se on liian vaikeaa, varsinkin kun kukaan ei tiedä mitään persujen talouspolitiikasta.

Minun ehdotukseni on että paikkoja kierrätetään vaalikauden aikana, vakkapa kerran vuodessa, tai useammin, niin että kaikki pääsevät vuorollaan näyttämään naamaansa ja paistattelemaan median valokeilassa.

Tämä oli siis minun ehdotukseni ongelman ratkaisuksi ja olen sitä mieltä ettei parempaa tule,

Joukkuepeleissäkin joukkueet yleensä vaihtavat puolta jossain välissä, se on reilu peli se.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #106

Noin oikeisto ja vasemmisto on perinteisesi määritelty. Yksityistalousvetoinen yhteiskunta vs. valtiovetoinen yhteiskunta. SIllä ei ole merkitystä, millä nimellä tuota jakoa kutsutaan.

Satunnaisuus ja vastaavat voisivat tosiaan olla yksi ratkaisu. Mutta ei perinteisessä istumajärjestyksessäkään mitään vikaa ole,

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #111

"Noin oikeisto ja vasemmisto on perinteisesi määritelty."

Oikeaistoa ja vasemmistoa ei enää ole olemassa siinä mielessä kuin mitä ne oli silloin kun eduskuntaa laitettiin pystyyn joskus sata vuotta sitten.

Kokoomus ei ole enää sama ja se on muuttunut radikaalisti ihan viime vuosikymmenien aikana. Persut ovat osi omineet sen vanhan äärioikeiston piirteitä ja tunnuksia.

Vasemmalla ovat muuttuneet sekä demarit että kommarit. Kommareita ei enää ole ja demarit ovat ihan jotain muuta kuin mitä ne oli kun minä olin nuori.

Vihreät on uusi puolue, samoin kristilliset.
Persutkin on uusi ilmiö ja kovasti sillä on ollut vaikeuksia oman identiteettinsä suhteen, nyt viimeksi se on ottanut tämän rasisti- identiteetin.

Keskustakaan ei ole sama kuin ennen ja on ihme että se on ylipäätään olemassa, koska sen alkuperäinen äänestäjäkunta on supistunut valtakunnan mittakaavassa lähes olemattimiin.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Sitten tullaan sellaisiin asioihin, kuin kamerakuva kulmat/Media paikat? Ne ovat sijoiltu niin että oikea puoli näkyy huonommin. Jnejnjne.. Ei tässä ole kyse vain siitä missä kukin istuu..

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

"Minulla on kyllä itselläni sellainen käsitys että persujen oikea paikka on oikeassa laidassa, ekä missään muualla."

Hesarin hyvän artikkelin mukaan perussuomalaiset kuuluvat oikealle, mutta saman logiikan mukaan vihreät vasemmalle heti vasemmistoliiton viereen. Myös RKP kuuluu keskilinjan vasemmalle puolelle.
Jos nyt lähdetään istumapaikkoja järjestelemään, järjestellään sitten kaikki samalla oikeille paikoilleen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Juu vaalikonekyselyissä voi sanoa mitä tahansa, parempi olisi katsoa vaikka käräjäoikeudetn pöytäkirjat läpi, ja katsoa sieltä pohjaa kuka on äärioikeistoa. :)

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Olenkin vähän mieteiskellyt, miten hahmotat puoueiden järjestyksen, mutta nyt sekin selvisi - rikolliset oikealle ja kunnon kansalaiset vasemmalle. Mihinkähän puolueeseen Johnna Vehkoo kuuluu? Tuo puolue on varmaankin toinen oikealta. :-)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #94

Opiskeluaikoinaan Johanna kuului Vasemmistoliittoa tukevaan opiskelijayhdistykseen nimeltä Vihreä vasemmisto. Kunnon kansalaisen tavoin hän käytti silloin ja käyttää nyt tunnistettavaa kasvokuvaa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

RKP kuuluu rotuoppeineen vanhalle paikalleen äärimmäiselle oikealle!

https://fi.wikipedia.org/wiki/Axel_Olof_Freudentha...

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Varmaankin kaikilta puolueilta löytyy jonkintasoisia "ääriluurankoja" kaapista.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

RKP:n luuranko on mitä ilmeisisin. Ko. mitallia ryhdyttiin jakamaan 1930-luvulla, joka oli rotuopin kulta-aikaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Tiettävästi RKP ei ole enää sama kuin mitä se oli sata vuotta sitten, persutkaan ei ole enää sama kuin pari vuotta sitten.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

En olisi ihan noinkaan varma kummastakaan lausumastasi..

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #101

Kyllä se taisi niin olla että ruotsinkieliset pitivät itseään arjalaisina ja suomenkielisä mongoleina ja niin taisivat suomalaisetkin itse itsestään uskoa, siitä johtuu suomalaisten kansallinen häpeän tunne.

Taitaa kuitenkin olla että sota, siis toinen maailmansota, ei ratkaissut asiaa, eikä tuhonnut ruotsinkielisten haaveita omasta identiteetistään, todellisuus on kuitenkin toinen kuin mitä silloin joskus kuviteltiin ja se on tuhonnut ruotsalaisten yli-ihmis- unelmant.

Mutta eivät yli.ihmis-unelmat toki kuolleet ole, ne elävät edelleen siellä sun täällä, mm. persuissa, jotka ilmeisesti pitävät kantasuomalaisia suomenkielisiä jotenkin yli-ihmismäisinä.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine Vastaus kommenttiin #103

Niin, historiassa on kaikenlaiset ideologiat tulleet ja menneet, omine mustine aukkoineen ;).

Frank Furedin lanseeraama uusmisantropia, joka sai alkunsa 60 luvulla jolloin yksilönvapauksien ja tasa-arvon Liberialismi alkoi muuttua itsevihaliberialismiksi.

Itsevihaliberalismi pähkinänkuoressa:

Kaikki kulttuurit ovat yhtä hyviä, paitsi länsimainen, joka on niitä kaikkia muita kulttuureja huonompi, seksistisempi, tuhoisampi, alistavampi, sortavampi, taantumuksellisempi ja siksi sillä ei ole olemassaolon oikeutta. Itsevihaliberalismi on ikäänkuin feminismi, kansalaisoikeusliike, luontoaktivismi, humanismi, vasemmistolaisuus ja pasifismi vedettynä överiksi muuttuen campiksi, karikatyyriksi, groteskiksi irvikuvaksi itsestään.

Saas nähdä mihin nämä sekopäät ovat vielä kykeneviä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #108

"Kaikki kulttuurit ovat yhtä hyviä, paitsi länsimainen, joka on niitä kaikkia muita kulttuureja huonompi."

Länsimainen kulttuuri on muta parempi siksi että länsimainen kulttuuri on ollut muita kulttuureita avoimempi vieraille vaikutteille. Ei ole siis niin kovasti pidetty kiinni vanhoista perinteistä, vaan on otettu vaikutteita muista kulttuureista, mistä niitä on saatu.

Parhaat kulttuurivaikutteet läntinen Eurooppa on saanut tietenkin Lähi-Idästä, mutta myös Intiasta ja Kiinasta tulleet kulttuurivaikutteet ovat olleet ratkaisevan tärkeitä.

Sitten Euroopassa jo alettiinkin kehittyä omatoimisesti ja siihen oli tärkein syy se että kulttuurivaikutteet liikkuivat vapaasti Euroopan sisällä. Jos jossain Euroopan maassa keksittiin jotain, tieto siitä levisi nopeasti koko mantereelle ja sitä keksintöä lähdettiin välittömästi soveltamaan ja kehittämään monessa eri maassa ja monessa paikassa.

Tämä on siis Eurooppalaisen kulttuurin perusta, mutta nyt kansallismieliset eri maissa haluavat laittaa rajat kiinni ja lopettaa sen kehityksen mikä on tehnyt eurooppalaisesta kulttuurista niin hyvän että se on sittemmin levinnyt ympäri maailmaa.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine Vastaus kommenttiin #109

Itse olen patriootti, isänmaallinen ja olen samaa mieltä kanssasi kaikesta, mitä em. kirjoitit. Kyse ei ole siitä nykypäivänä, vaan sosialistisesta imperiumin rakentamisesta, joka on mennyt överiksi ja pahasti.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #110

"Kyse ei ole siitä nykypäivänä, vaan sosialistisesta imperiumin rakentamisesta, joka on mennyt överiksi ja pahasti."

Minä en voi olla eri mieltä enkä samaa mieltä ennenkuin tiedän mikä tämä tällainen sosialistinen imperiumi on jota nyt rakennetaan.

Jos arvaisin että tarkoitat EU:ta, niin sehän on vain taloudellinen ja yhteiskunnallinen järjestely joka takaa Eurooppalaisille yrityksille paremmat toimintamahdollisuudet ja eurooppalaisille ihmisille enemmän elintilaa, kun rajat eivät ole este. EU- järjestely on erittäin hyödyllinen Euroopalle ja kaikille sen jäsenmaille ja takaa entistä paremmat mahdollisudet tiedon ja taidon liikkumiselle ja kaikelle kehittymiselle EU:n sisällä, siis sen jäsenmaissa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #103

Kyllä monet ruotsalaiset ja ruotsinkieliset pitävät edelleenkin itseään suomenkielisiä parempina. Varsin usein täällä Ruotsissa iltapäivälehtien juttujen kirjoittajat vetoavat aasialaiseen (lue mongoli) apatiaan, kun kuvaavat suomalaisten mielenlaatua.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #114
Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #116

Tuo oli paha kysymys. Olen tämän termin lukenut ruotsalaisista iltapäivälehdistä, mutta ne olivat painettuja. Kyllähän näitä löytyy. Vaikea vain netin kautta todentaa.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #119

Katsos kun asuin siellä lähemmäs parikymmentä vuotta, puhun sujuvaa ruotsia enkä koskaan törmännyt moiseen termiin.
Joskus kyllä jonkinlaisesta slaavilaisperäisestä melankolisuudesta puhuivat. Mutta en koskaan sellaista että ruotsalaiset olisivat verranneet mongoleihin. Jotka sinänsä ovat aivan samanlaisia kuin kaikki muutkin. TV-dokumentteihin perustuen joskus jopa kadehdi heitä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #162

"Katsos kun asuin siellä lähemmäs parikymmentä vuotta, puhun sujuvaa ruotsia enkä koskaan törmännyt moiseen termiin."

Olet vielä nuori mies, etkä elänyt siellä Ruotsissa siihen aikaan kun nämä rotuopit olivat siellä ikäänkuin muodissa. En minäkään viitsisi kaivaa esimerkkejä, kun en edes muista mitä termejä niistä Ruotsin rasisteista käytettiin, mutta kyllä sitä siellä on ollut ja nimenomaan sivistyneistön piirissä. Siitä en tiedä oliko se eugeniikka myös kansan uskomus.

Tässä joku linkki joka sattui tulemaan.
En itse viitsi edes lukea, kun tiedän sen tarinan vanhastaan.

https://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/721964/Kirja+Nai...

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #175

Sotket taas tapasi mukaan.
Tässä oli kyseessä nykyajan lehdistön kirjoittelut.
Luulisin, Arto, ihan oikeasti, että tiedän Ruotsista, sen historiasta ja oloista vähän enemmän kuin sinä koskaan tulet tietämäänkään.
Sinun kannattaisi lopettaa tuo jauhaminen asioista joista et tiedä yhtään mitään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #182

"Sinun kannattaisi lopettaa tuo jauhaminen asioista joista et tiedä yhtään mitään."

Kiitos neuvosta, mutta minusta tuntuu siltä että jos tietäisin kaiken, kuten sinä, niin silloin minun ei kannattaisi mitään puhua, koska en voisi enää oppia mitään.

Mitä se nykypäivän lehdistö sitten kirjoittelee?
En usko että rotuopit on sielläkään enää muodissa,

Tai joo, onhan ne ruotsidemokraatit kyllä siellä.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #184
Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #119
Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Perussuomalaiset ovat politiikassaan enemmän oikealla kuin perinteinen oikeistopuolue Kokoomus. Sitä todistaa tämä puolueen edustajan osallistuminen Matteo Salvinin kokoon kutsuman äärioikeistolaisten puolueiden kokoukseen huhtikuun alussa Italiassa. Katsoin löytyykö tästä uutista Perussuomalaisten sivuilta. En löytänyt.

Tätä taustaa vasten perussuomalaisten istuminen äärioikealla eduskunnassa on täysin johdonmukaista.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006062927.html

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Taisit itse nimetä tuon kokouksen äärioikeistolaiseksi, tai joku toimittaja on nimennyt. Se että joku haluaa luokitella toisen äärioikeistolaiseksi ei tee toisesta äärioikeistolaista. Ja tässä tapauksessa kyse on tapauksesta, jossa kohde ei halua olla minkäänlainen oikeistolainen. Liite "ääri" on myös tässä yhteydessä turhan liioitteleva.

P.S. Se että termi "oikeistopopulismi" on yleistynyt kuvaamaan tiettyä ilmiötä ei sekään tarkoita, että kyse olisi perinteisestä oikeistolaisuudesta tai oikeistolisesta talouspolitiikasta tai oikeistolaisesta yhteiskuntarakenteesta. Nimi tarvitaan, ja parempaakaan ei olkein ole, eikä noita kohteita voi oikein vasemmistopopulisteiksikaan nimetä, vaikka historiassa tällaisiakin yhtymäkohtia on ollut.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Matteo Salvini luokitellaan kuuluvaksi äärioikeistoon ja se tulee esille mm. hänen henkilöhistoriassaan.

“His political views have been described by British websites The Guardian and the Independent on the far-right.”

https://en.wikipedia.org/wiki/Matteo_Salvini

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #122

Tuossa wikiartikkelissa sanotaan vain, että jokut ovat kutsuneet häntä far-right:iksi. Far-right ei välttämättä käänny suomen kieleen äärioikeistoksi. Suomenkielisessä wikipediassa on selkeähkö kuvaus siitä, mitä tuo termi suomen kielessä tarkoittaa (https://fi.wikipedia.org/wiki/%C3%84%C3%A4rioikeisto). Tuon artikkelin mukaan kyse on totalitaarisiin päämääriin pyrkivistä liikkeistä. En tunne Matteo Salvinin politiikkaa tarkasti, mutta epäilen että hän ei tunnustaudu totalitarismin kannattajaksi, eikä häntä voi sellaisena pitää. Et varmaankaan usko että perussuomalaisetkaan tähtäisivät totalitarismiin.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Perussuomalaisten äänestäjissä on kyllä "oikeistolaisia" mutta enemmän kuitenkin "vanhoja" aikoinaan SMP:tä äänestäviä ja enemmän pienituloisia, eläkeläisiä ja heikommassa asemassa olevia mitä esimerkiksi vasemmiston ja vihreiden äänestäjissä! Lohdutuksena voin sanoa, että vanhemmat varmasti äänestävät enenevässä määrin perussuomalaisia! Mitä enemmän perussuomalaisia syrjitään niin neljän vuoden kuluttua äänestystulos perussuomalaisilla on yli 50% äänistä. Mikäli SDP ja kokoomus tätä haluavat niin hyvä niin!!!

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Perussuomalisten tausta on tosiaan aika laaja. Hiljattain uutisoitiin siitä, että Helsingin hienoillkin alueilla on huomattavaa perussuomalaisten kannatusta.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Perussuomalaisten kannattajajoukko koostunee monenlaisista ja monenlaisen koulutuksen omaavista ihmisistä. Kuten kaikkien muidenkin puolueiden paitsi RKP: n, joka on puhtaasti ruotsinkielisten privilegioita ajamaan perustettu puolue. Siksipä onkin vallan huvittavaa, että kaikenmaailman kirpputorimaakarit katsovat omaavansa pätevyyden arvioida perussuomalaisia äänestäneiden älynlahjoja.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #121

# 121

RKP:stä tehdään vähän turhaan jotain ruotsinkielisyyden taetta. Käsittääkseni kannattajakunta koostuu niistä jotka kannattavat ns perinteistä sivistysporvaristoa. Ehkäpä pelko tai tietämättömyys puoluetta kohtaan saa aikaan moista puhetta. Kyseessä on vähän samanlainen valheellinen väite kuin syyttäisi vihreitä ja vasemmistoliittoa stalinismista. Kannattaa olla tarkkana sen valehtelun kanssa, nykyisinhän sellaiseen syyllistyneelle helposti vaaditaan eroa.

Sivistysporvareita varmaan löytyy muualtakin, vihreistä jokunen ja kokoomuksesta usea, joskaan ei kaikki. Muista eduskuntapuolueista ei ensimmäistäkään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #121

"Siksipä onkin vallan huvittavaa, että kaikenmaailman kirpputorimaakarit katsovat omaavansa pätevyyden arvioida perussuomalaisia äänestäneiden älynlahjoja."

Se saa olla huvittavaa, mutta perussuomalaisia äänestäneiden älynlahjojen arvostelu on jokaisen kirpputorimaakarin perusoikeus, perustuslain suoma oikeus, jota joskus kutsutaan sananvapaudeksi. Samaa oikeutta käyttävät myös perussuomalaiset arvioidessaan muita ihmisiä, myös meitä suvakkeja, mutta ennenkaikkea mamuja.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen Vastaus kommenttiin #126

Niin, perusoikeuksiaan toteuttaa sekin lapsi, jolta hiekkalaatikolla loppuu ymmärrys vastata fiksummalleen. Siispä hän viimeisenä keinonaan huutaa itku kurkussa: ”Sinä olet ihan tyhmä.”

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #148

"Siispä hän viimeisenä keinonaan huutaa itku kurkussa: ”Sinä olet ihan tyhmä.”

Saattaa olla oikeassa tai väärässä.
Täytyy myöntää että kyllä se minua kovasti itkettää tuo persujen vaalimemestys.

Olisi vielä jotain ilkeää sanottavaa, mutta jätetään nyt tämä tähän, ettei tulisi jo toisia banneja tänä iltana. Arto Luukkkanen jo ennätti minut bannaamaan.

Minun pitää nyt vain surra ja itkeä täällä kotona, omissa oloissani, ja antaa persujen juhlia kaikessa rauhassa omaa menestystään ja kansansuosiotaan.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Olisiko ideaa sellaisessa, että osa perussuomalaisista istuisi vasemmassa ja osa oikeassa laidassa? Olisi mielestäni hyvä vähentää perinteistä vasemmisto–oikeisto-vastakkainasettelua.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Jos yhteistä ymmärrystä sijainnista ei synny, ehkä heidät voisi laittaa eturiviin levälleen. Tai jos ei ihan eturiviin, niin ehkä huoneen keskivaiheille koko salin halkaisevaan riviin. Sama käytäntö sopisi varmaankin muillekin sellaisille puolueille, joiden pääviesti ei ole jonkin tietyn vasemmisto-oikeistoakselin kohdan korostaminen. Jos syntyy kinaa siitä, kenen rivi tulee toista edemmäksi, laitetaan nuo puolueet istumaan vinoriveihin. :-)

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

On aika merkillistä että tässä kiistellään Perussuomalaisten sijoituksesta sinne ja tänne.
Kaikki ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä että kyseessä on lähinnä hiekkalaatikkoleikki?
Kuka helkkari se oli joka tämän leikin aloitti? Kuka oli niin lapsellinen että alkoi vaatimaan tikkaria itselleen?
Ei kai se ollut kuitenkaan Perussuomalaiset joita lähes kaikki mollaavat?
Kannattaisi kysyä siltä joka kiusaamisen aloitti, sillä tässähän on kyseessä aikuisten "koulukiusaaminen".

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #167

Aivan, kyseessä on hiekkalaatikkoleikki, koulukiusaaminen ja jonkinmoinen lällällää-ajojahti. Ehkä toimittajat yrittävät vielä kalastaa vastausta kysymykseen, kenen ehdotus tämä oli. Tai ehkä toimittajat ovat sen verran antipersuja, että eivät halua paljastaa tekijöitä. :-)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #167

Ruotsalaiset ei halua olla oikealla, kun he eivät sitä oikeasti ole, eivätkä kokkarit halua olla persuista oikealla, kun he oikeasti ovat persuista vasemmalla.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Perussuomalaiset aiotaan siirtää salin oikeaan laitaan, vaikka perussuomalaiset itse katsovat kuuluvansa jonnekin oikeisto - vasemmisto -akselin keskivaiheille."

Miksi perussuomalaisten mielestä kaikki muut sitten ovat vasemmistoa?

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

En tiedä ovatko tuota mieltä. Eivät tietöökseni ole vaatineet toisten istumapaikan vaihtoa. Ja pitävät periteistä paikkaansa omanaan. Onko sinulla joku viite, jossa ovat käyttäneet jotain tuon tyylistä sanamuotoa?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Hyvin usein toistuu se että sanovat "vihervasemmisto".

Oikeistolainen, kokoomusjuttukin on "vihervasemmisto".

Vihreätkin olevinaan vasemmistoa vaikka ovat kuitenkin usein melkoisen oikealla.

Ja sitten kun perussuomalaiset ovat vielä suunnilleen joka-asiasta erimieltä suomalaisten kanssa https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/279012-eun-voisi-...

..niin eikös tuo nyt mene ihan oikein että ovat siellä oikealla reunalla ja samanmielisemmät voivat istua lähekkäin? Tuohon melkein voisi jättää tyhjän penkkirivin väliin kun se persukupla elää siellä persurinnakkaistodellisuudessa joka näyttää tällaiselta: https://oikeamedia.com/

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo Vastaus kommenttiin #133

Vihervasemmistolaisuudella ei välttämättä tarkoiteta perinteisessä mielessä vasemmistolaisuutta. https://ihmissuhteet.blogspot.com/2018/08/mita-ter...

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #136

Minulle vihervasemmisto voi tarkoittaa ainakin kahta eri asiaa. Yksi tulkinta on se, että termi kattaa ne kolme eduskuntapuoluetta, jotka ovat vihreitä tai vasemmistolaisia. Toinen tulkinta viittaa enemmän nykyiseen, ehkä hieman hihhuloivaan muoti-ilmiöön, johon SDP:n vakaat ja peristeiset kannattajat eivät juurikaan kuulu, eivätkä ehkä peristeiset rasvanyrkkivasemmistoliittolaisetkaan, mutta joka koostuu moderneista poliittista korrektiutta, hyvesignalointia ja muuta vastaavaa harjoittavista vihreistä ja anarkisityylisistä vasemmisto(liitto)laisista. Monia muitakin rajanvetoja voi esiintyä, mutta ne kaikki viittaavat selvästi ja helposti ymmärrettvästi vasemmalle ja vihreiden suuntaan. Muissa puolueissa tuollainen "hihhulointikin" on aika vähäistä.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #133

"Vihervasemmistolla" viitataan kai vihreisiin ja vasemmistoon, ehkä useammallakin eri tavalla. Tietenkin kokoomuksenkin politiikkaa voi joskus haukkua vihervasemmistolaiseksi, jos se sitä joskus muistuttaa, tai vain ihan kiusoittelumielessä. Mutta kaikki ymmärtävät, että kokoomus ei kuulu vihervasemmistoon - sen verran vakiintunut tuo termi jo on.

> ovat vielä suunnilleen joka-asiasta erimieltä suomalaisten kanssa

Tuo ei tee heistä oikeistolaisia. Ovat eri mieltä kai kokoomuksenkin kanssa näistä asioista.

> ..niin eikös tuo nyt mene ihan oikein että ovat siellä oikealla reunalla ja samanmielisemmät voivat istua lähekkäin?

Kokoomus ja perussuomalaiset? Ainakin tuon valitsemasi artikkelin kuvaesimerkeissä kokoomus oli aika kaukana perussuomalaisista.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #139

"Kokoomus ja perussuomalaiset?"

Onhan ne oikeistolaisia. Perusuomalaiset vähän enemmän kun kokoomuskin oli vihervasemmistolainen.

Eli kun persujen mielestä oikeistolaisia ajatuksia omaavat puolueet kuten vihreät ja kokoomus ovat vasemmistoa niin eikos persut siirry silloin oikealle?

Minusta tämä menee ihan toiveiden mukaan, tulee sitä hajurajoa sinne punapuolueisiin. Semmoista kommunisminvastaisuutta kuten aatteellisesti samankaltaiselta, äärioikeistolaisella muslimiveljeskunnalla. Sielläkin on persujen tapaan uskonnollinen konservatiivisuus olennainen juttu.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #146

> Onhan ne oikeistolaisia.

Molemmat tunnustautunevat vasemmistosta oikealla oleviksi. Mutta siihen niiden "oikealla olon" yhteismitallisuus taitaa jäädäkin, ainakin oikeistolaisuuden yhteiskuntarakenteeseen viittaavassa mielessä.

> Eli kun persujen mielestä oikeistolaisia ajatuksia omaavat puolueet kuten vihreät ja kokoomus ovat vasemmistoa niin eikos persut siirry silloin oikealle?

Omasta mielestään ovat kai keskellä, ja valittavat aikeista siirtää heidät symbolisesti oikeaan laitaan.

> Minusta tämä menee ihan toiveiden mukaan, tulee sitä hajurajoa sinne punapuolueisiin.

Tuo toiveiden mukaan meneminen oli kai vitsi.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #152

"Molemmat tunnustautunevat vasemmistosta oikealla oleviksi. Mutta siihen niiden "oikealla olon" yhteismitallisuus taitaa jäädäkin, ainakin oikeistolaisuuden yhteiskuntarakenteeseen viittaavassa mielessä."

No kun tunnustautuvat oikeistolaisemmiksi kuin muut niin sillä ei ole niin väliä vaikka maailman mittakaavassa Suomi onkin melko vasemmistolainen. Siellä on niitä istumapaikkoja kuitenkin rajallisemmin että sijainti sen mukaan miten suuntautuu muihin nähden.

"Tuo toiveiden mukaan meneminen oli kai vitsi."

Eli onko perusuomalaiset sittenkin vihervasemmistoa?

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #156

> Eli onko perusuomalaiset sittenkin vihervasemmistoa?

Käsittääkseni perussuomalaiset ovat pitäneet nykyistä istumajärjestystä itselleen riittävän oikeaan osuvana.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #160

Niin tässähän ei ole kyse siitä mitä perussuomalaiset asiasta ajattelvat. Siellä on demokratia.

Ja nämä pellet vääntää sitten istumajärjestyksestäkin.

No onhan niillä hienot äänestyslaitteet että voivat nyt sitten harjoitella. Luulisi tuon nyt ratkenneen minuutissa jos olisivat sitä käyttäneet mutta ehkä Tiedon tekemä järjestelmä ei nyt sitten toiminut tai oli liian vaikea.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #160

Nykyinen istumajärjestys lienee aakkosten mukainen, etuvasemmalta takaoikealle riveittäin. Vai olenko käsittänyt väärin?

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #139

Pitäisköhän pyytää ylläpitoa antamaan jokaiselle ihan oma lelu?

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #173

Tai jokaiselle edustajalle omat poliittiset silmälasit, jotka vääristävät maailmankuvaa sopivasti, ja näyttävät toiset edustajat halutussa kulmassa. :-)

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Eduskunnan entinen varapuhemies Anssi Joutsenlahti ihmettelee sitä, että uusi eduskuntaa aikoo ottaa istumajärjestyksessä mallia synkältä 1970-luvulta.

https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/fasisteiksi-...

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Mielenkiintoista. Näyttää tosiaan siltä, että historia toistaa itseään. Ja protestikin näköjään järjestettiin (viittasin tähän mahdollisuuteen kirjoituksessani). Toivottavasti tästä ajojahdista luovutaan, etkä noihin protesteihin tarvtse mennä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"historia toistaa itseään"

Persujen aatteita vierastettiin ja niitä pidettiin fasistisna silloin, kuten nytkin.
Silloin Suomi ei muuttunut fasistiseksi, saa nähdä miten nyt käy.

Fasismi torjumiseksi olisi viisainta ottaa persut nyt hallitukseen,
kuten silloin ennen joskus otettiin SMP:läiset.
Toivottavasti se viisaus jostain löytyy että näin tapahtuu.

Kun persut taas hajoaa ja häviää niin kaikki jatkuu kuten ennenkin, eikä persuista ole enää haittaa.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #132

Jos SMP:tä ei olisi siirretty pakolla laitaan, varmaankin Suomessa olisi nyt jo fasistinen hallitus. Niinkö? :-)

En kannata nimittelyä ja kiusaamista, enkä pidä moista kiusaamista eduskuntaan sopivana ilmiönä.

> Kun persut taas hajoaa ja häviää niin kaikki jatkuu kuten ennenkin, eikä persuista ole enää haittaa.

Jos perussuomaliset haluaan hävittää, toivon että tuo työ tapahtuu vaaliuurnilla eikä tällaisten paikkajärjestyksillä kiusaamisen kautta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #138

Minä toivon että eduskunnassa paikkoja kierrätettäissn, niin ettei kenenkään tarvitsisi kuvitella tulevansa syrjityksi. Sillä onhan se niin että jonkun sinne lehdistöparven alle pitää kuitenkin joutua, eikä sinne halua ainakaan kokoomus, kuten eivät myöskään ruotsalaiset, sillä kumpikaan puolue ei halua leimaantua olemaan persuista oikealla.

Ainut ratkaisu on siis se että paikkoja kierrätetään eduskuntakauden aikana.

"Jos perussuomaliset haluaan hävittää, toivon että tuo työ tapahtuu vaaliuurnilla eikä tällaisten paikkajärjestyksillä kiusaamisen kautta."

Jos persuista halutaan päästä eroon, niin siihen ainut keino on ottaa persut hallitukseen ja suostua joihinkin persujen maahanmuuttokriittisiin tavoitteisiin. Vastineeksi persut sitten peesaavat uskollisesti vaalikauden ajan muiden hallituspuolueiden talous- ulko ja sote- politiikkaa. Sen luulisi olevan houkutteleva ratkaisu muiden hallituspuolueiden kannalta.

Jos persiut sitten poikkeaa sovitusta linjasta, jos vaikka sille vaalikauden aikana valitaan uusi johto. joka ei ole entisen johdon linjaan tyytyväinen, niin se tietenkin merkitsisi hallituskriisiä ja uutta hallitusta tai peräti uusia vaaleja.

Toivottavasti EU:n puheenjohtajuus on siinä vaiheessa jo ohi.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #140

Yksinkertaisin ratkaisu olisi se, että toisia ei yritettäisi siirtää kiusaamismielessä sellaiseen paikkaan, johon he eivät katso kuuluvansa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #154

"Yksinkertaisin ratkaisu olisi se, että toisia ei yritettäisi siirtää kiusaamismielessä sellaiseen paikkaan, johon he eivät katso kuuluvansa."

Eikös kokoomuksella ole yhtä suuri oikeus vaatia ettei heitä laiteta persuista oikealle kuin persuilla on oikeus vaatia ettei heitä laiteta kokoomuksesta oikealle.

Tuntuu vähän siltä ettei kukaan oikein haluaisi olla siellä oikealla, onko vasemmalle siis tunkua?

Jos paikkojen kierrätyksestä ei voida sopia, asiasta päättää kansan valitsema eduskunta, eivätkä itkupotkuraivarin vallassa olevat persut.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #158

Kokoomus on kai ollut vuosikaudet tyytyväinen järjestelyyn, joss se on perussuomalaisiin verrattuna oikealla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #164

Nyt persut onkin eri puolue kuin silloin.
Se entinen kelpasi kokoomuksen kanssa samaan hallitukseenkin.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine Vastaus kommenttiin #132

Vihavainen!

Kyse ei ole Fasisteista, se on vain stalinistien nimien heittelyä, vailla ideologista sisältöä.

Kyse on Konservatiiveista ja se uusi kartta kertoo, että konservatiivien lokeroon on tunkeutunut vasemmistosta, vihreistä, kokoomuksesta ja keskustasta. Perussuomalaiset ovat Konservatiiveja, ei Italian Fasisteja.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #141

"Vihavainen!

Kyse ei ole Fasisteista, se on vain stalinistien nimien heittelyä, vailla ideologista sisältöä."

OK, myönnetään että näin on, kyse ei ole varsinaisesti fasisteista, ne oli vain isänmaallisia Suomen kansalaisia jotka silloin äänestivät SMP:tä, eivätkä muut puolueet, eivätkä niiden äänestäjät, pitäneet sen tyylisestä isänmaallisuudesta. Siitä se nimittely, ei sillä nimittelyllä ollut varsinaista ideologista sisältöä, sillä nimittylellä vain osoitettiin se ettei heidän ajatuksistaan pidetty.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #141

# 141

Sanoo mies joka tuli mua eilen nimittäneeksi stalinistiksi.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #141

Niin olen sanonutkin että persut ovat vähän niinkuin muslimiveljeskunta. Äärioikeistollinen konservatiivipuolue. Aatemaailmaltaan vastaavanlaisia.

Persut eivät ole stalinisteja. Putinisteja ennemminkin Venäjämyönteisellä agendallaan.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Tuollainen mielensäpahoittaminen moisesta asiasta kertoo enemmänkin persujen kiusanteosta muuta eduskuntaa ja kansan enemmistöä kohtaan.

Kaikki pinnat otetaan irti uhriutumalla vaikka näkkileivästä.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Tätä konfliktia eivät aloittaneet perussuomalaiset, vaan muut. Ja muilla ei ole mitään pakottavaa tarvetta muuttaa eduskunnan istumajärjestystä. Pakko päätellä, että tekevät näin lähinnä kiusatakseen perussuomalaisia, tai joistain muista vastaavista taktisista ja pahantahtoisista syistä.

Se että protestoi kiusatuksi tulemista on mielestäni täysin ok. Hyvä että asia tulee julkisuuteen. Ehkä kiusaaminen saadaan näin loppumaan.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 144

Tässä edetään sen kansallisen itsemääräämisoikeuden puitteissa puolueiden asettamien toiveiden mukaisesti. Jos demokratia ei persuille kelpaa niin ehkäpä eduskunta on niille hieman väärä foorumi vaikuttaa. Suomea kun ei nyt vaan rakenneta persujen ehdoilla vaikka miten jalkaa polkisivat.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #147

Ks. viestini numero 12. Demokratiassakin voi tehdä kiusaa.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #147

Persut ovat keksineet, että kun saivat peräti 17,5% eduskuntavaaleissa annetuista äänistä, niin kaikki pitää maassa tehdä heidän pillinsä mukaan. Alkaen jo siitä, että eduskuntaryhmät eivät enää perinteiseen tapaan yhdessä päätä istumapaikkojen jakoa salissa vaan persut päättävät itse missä istuvat ja muut sitten siellä minne mahtuvat. Kertonee siitä millaista hallitusyhteistyö heidän kanssaan tulisi olemaan.

Jokainen ymmärtää, että Soinin persut oli aivan eri puolue kuin nykyinen Halla-ahon persut, puolue siirtyi selvästi oikealle niin talous- kuin muussakin politiikassa, lähestyen Euroopan muita, eniten oikealla olevia puolueita. Silloin paikan vaihtokin istuntosalissa on ihan luonteva. Persujen loputon kitinä ja uhriutuminen ei saisi vaikuttaa siihen, että perinnettä eduskuntaryhmien yhdessä päättämisestä, erimielisyyden sattuessa äänestyspäätöksellä, istumapaikkojen suhteen luovuttaisiin.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #193

Selvähän se, että persujen oikeaan laitaan kiilaaminen ärsyttää muita, ja on perussuomalaisilta yllättävä ja muita turhaan siirtelevä temppu. ;-)

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #204

Juho Laatu, haluaisit siis, että tuo perinteinen tapa, missä eduskuntaryhmät yhdessä päättävät ryhmien sijoittumisesta salissa ja viime kädessä äänestävät siitä, pitäisi kumota? Sen sijaan kukin ryhmä saisi tästedes itse päättää, missä osassa salia istuu? Entä jos useampi ryhmä haluaa istua samoilla paikoilla? Vai pitäisikö eduskuntaryhmien nykyinen paikka-asemointi salissa sementoida tästä eteenpäin?

Ei kyse ole mistään persujen "kiusaamisesta". Kyse on vain siitä, että eduskuntaryhmät yhteisesti päättävät perinteen mukaan, missä osassa salia kukin ryhmä istuu. Enemmistön mielestä persut, joiden eduskuntaryhmä uusiutui vaaleissa radikaalisti, sijoittuvat useimmilla kriteereillä mitaten nyt enemmän oikealle kuin vasemmalle tai keskustaan. Ei missään edellytetä, että kullakin ryhmällä olisi veto-oikeutta tähän, vaan erimielisyyden sattuessa asiasta äänestetään.

Mielestäni sinä ja persut ovat nyt aika heikoilla tässä asiassa. Persujen on vain tyydyttävä eduskuntaryhmien enemmistön näkemykseen tässä ja alettava keskittyä eduskuntatyöhön kiukuttelun ja uhriutumisen sijasta.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #223

> haluaisit siis, että tuo perinteinen tapa, missä eduskuntaryhmät yhdessä päättävät ryhmien sijoittumisesta salissa ja viime kädessä äänestävät siitä, pitäisi kumota?

En. Olin kiinnostunut lähinnä siitä, että toisia ei kiusattaisi.

> Sen sijaan kukin ryhmä saisi tästedes itse päättää, missä osassa salia istuu?

Perinteinen tyyli on ok. Puolueet tulisi sijoittaa sinne, minne ne katsovat kuuluvansa, ja missä niiden paikka perinteisesti on. Jos haluataan muutoksia, niiden pitäisi tapahtua hyvässä hengessä, ja siirrettäviä miellyttävään suuntaan. RKP ilmeisesti on mieluummin keskustassa, koska se asettuu sinne luonevasti (akselilla valtiovetoinen yhteiskunta (vasemmisto) - talousvetoinen yhteiskunta (oikeisto)). Sama koskee perussuomalaisia. Joidenkin uusien kriteerien käyttö perusteluna on keinotekoista.

> Entä jos useampi ryhmä haluaa istua samoilla paikoilla?

Paikat ovat jo vakiintuneet, joten merkittäviä konflikteja ei yleensä synny. Mutta jos kaksi vierekkäistä puoluetta haluaa vaihtaa keskenään järjestystä, ja se sopii molemmille (ja muillekin), paikkoja voi vaihtaa. Jos toinen ei halua, voi pitäytyä perinteiseen järjestykseen.

> Vai pitäisikö eduskuntaryhmien nykyinen paikka-asemointi salissa sementoida tästä eteenpäin?

Ei ole tarpeen. Paikkoja voi muuttaa, jos yhteisymmärrys löytyy.

> Ei kyse ole mistään persujen "kiusaamisesta".

Ehdottajien ja kannattajien motiiveita emme tunne. Mutta näyttää siltä, että jotkut toimivat hyvin tietoisesti toisten intressejä vastaan.

> Persujen on vain tyydyttävä eduskuntaryhmien enemmistön näkemykseen

Kuten jossain toisessa postauksessa jo totesin, demokratiassakin kiusaaminen on mahdollista.

> alettava keskittyä eduskuntatyöhön kiukuttelun ja uhriutumisen sijasta

Aivan. Tämän välikohtauksen ja röyhkeän siirtoehdotuksen voisi unohtaa pikaisesti. Koska siirtämiseen ei ole mitään pakottavaa eikä muutakaan tarvetta, ja koska se selvästi on juuri siirrettävän puolueen kannalta erittäin epätoivottu, kannattaa ottaa askel taaksepäin, ja pitää vanha totuttu istumajärjestys. Ehkä tulevat järkiinsä jo tiistaina, ja ymmärtävät, että toisten tarkoituksellinen kiusaaminen ei ole eduskunnan arvolle sopivaa toimintaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #224

”Pakottava” tarve siirtää edustajia istumaan eri paikkaan johtunee siitä, että eduskuntaryhmät haluavat istua yhdessä, eivätkä nykyisen akkosjärjestyksen mukaisesti. Kai tuo helpottaa yhteistyötä täysistunnon aikana.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #225

Puhut eri asiasta. Viittasin totuttuihin puolueiden/eduskuntaryhmien paikkoihin ja muutoksiin niissä; en siihen, millaisia väiaikaisratkaisuja tavataan käyttää uuden eduskunnan kokoontuessa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #226

Ei kukaan voi vaaleihin lähtiessä varata itselleen "totuttua" paikkaa, koska voimasuhteet muuttuvat aina. Tämän härkäsen on tästä kärpäsestä tehnyt yksinomaan persujen pakonomainen ruotsalaiskarsastus.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #227

Voimasuhteet muuttuvat joka vaaleissa, ja jokseenkin joka vaaleissa paikat ovat silti säilyneet samassa ryhmityksessä. Kaikki tietävät mikä tuo tuttu järjestys on. Minusta tuntuu, että sinä ja Max Stenbäck yritätte nyt kaivaa ongelmia sieltä, missä niitä ei ole.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #229

Viittasit itse nykyiseen istumajärjestykseen (#160). Minähän olen lukemattomin kommentein kertonut, miten mitään ongelmaa ei ole. Mistä ihmeestä päättelit minun näkevän ongelman?

Puhemiesneuvosto ehdottaa (eduskuntaryhmiä kuultuaan) istumajärjestystä. Täysistunto tekee asiasta päätöksen. Suoraviivaista ja ongelmatonta. Uskoisin jopa, että tuo on paitsi eduskunnan työjärjestyksen mukainen, myöskin totuttu tapa. Kyllä tässä ongelman näkee joku muu.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #233

Voi kai tuon niinkin yrittää lukea, että olisin viitannut tilapäiseen parin päivän istumajärjestykseen. Viittasin tietenkin totuttuun perinteiseen istumajärjestykseen.

Minusta noissa istumajärjestysmenetelyissä ei ole sinänsä mitään vikaa. Ongelmat syntyvät vain siitä, että joku on keksinyt ehdottaa yhden puolueen pakottamista paikkaan, jonne se ei halua.

> Mistä ihmeestä päättelit minun näkevän ongelman?

Koska näytät kirjoittelevan asiasta yhä siinä hengessä, että asiassa olisi muitakin ongelmia kuin tuo kiusanteon ongelma.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #234

"joku on keksinyt ehdottaa yhden puolueen pakottamista paikkaan, jonne se ei halua."

Sinä olet keksinyt pakottaa kokoomuspuolueen paikkaan johon se ei halua.
Kokoomuksen äänestäjänä en voi suostua tällaiseen pakottamiseen.

Kokoomus on liberaali moderni ja hyvinvoivien kansalaisten etuja ajava puolue eikä se voi millään asettua patavanhoillisen arvokonservatiivisen puolueen oikealle puolelle, se olisi väärin ja järjenvastaista.

Jos niin käy, tulen ikuisesti protestoimaan moista epäoikeudenmukaisuutta vastaan.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #235

> Sinä olet keksinyt pakottaa kokoomuspuolueen paikkaan johon se ei halua.

Tuskin minä. RKP:n halu siirtyä keskemmälle voi jättää kokoomuksen salin oikeaan laitaan (puhemiehestä katsoen). On mahdollista, että kokoomus ei pidä tästä. Se ei ole kuitenkaan tuollaista viestinyt. Jos kokoomus katsoo siirtymän olevan sille epämieluisa, se voi tietenkin vastustaa sitä. RKP:n siirtyminen keskemmälle on kuitenkin aika luonnollista nyt, kun tulkkaustarpeet eivät enää tue sen pysymistä salin laidassa. Jos siirtäminen sopii noille ja muillekin puolueille, sen voi hyvin toteuttaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #234

Pahoittelen, jos sellainen henki välittyy. Kun kirjoitan että asia on suoraviivainen, selvä ja ongelmaton, yritän viestittää ettei näe ongelmaa.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #237

Muuta ongelmaahan ei kai ole, paitsi että perussuomalaisille tämä temppu on kivulias (ja tähän liittyvät moraaliongelmat muiden osalta tietenkin).

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #239

Mistäköhän moraaliongelmasta puhut? Eduskuntryhmät ovat keskenään keskustelleet istumajärjestyksestä ja löytäneet ratkaisun joka tyydyttää kaikkia ryhmiä, yhtä lukuunottamatta. Yksimielisyyden puute ei ole moraalinen ongelma, vaan haaste sille erimieliselle esittää parempaa ratkaisua.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #241

Niin, se on kai tässä se avainkysymys, onko tuo moraalisesti hyväksyttävää käyttäytymistä. Oletan että erimielinen on tässä tapauksessa ehdottanut vaihtoehtoisia ratkaisuja. Oletan että nuo vaihtoehtoiset ratkaisut eivät ole mahdottomia toteuttaa, koska oletan, että ne perustuvat kaikkien jo pitkään hyväksymiin peraatteisiin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #242

Mikä saa olettamaan ettei olisi edetty eniten kannatusta saaneella ehdotuksella? Toistaiseksi en ole vielä tunnistanut muita moraalisesti arveluttavia asioita tässä tapauksessa, kuin esittämäsi de facto veto-oikeuden, joka tuntuu kaikin tavoin huonolta idealta.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #246

Lopullista päätöstä ei kai ole vielä tehty. En ole esittänyt de facto veto-oikeutta. Oletan että ymmärrät, miksi tehty ehdotus on ollut joidenkin mielestä tahallista haitantekoa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #247

Oletat väärin. En edes usko heidän ajattelevan niin, vaan vain pelaavan kyynistä julkisuuspeliä.

Kyllä se on de facto veto-oikeus, jos voi olla suostumatta johonkin, koska se ei itseä miellytä.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #249

Oletan edelleen, että ymmärsit asiassa esitetyt näkökulmat. De facto veto-oikeutta (tai suostumattomuusoikeutta) en edelleenkään vaadi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #251

En minä valitettavasti voi estää sinua olettamasta asioita. Jos olotilasi on niin parempi, kuin kirjoitetun sisäistämisellä, niin ole hyvä vain.

Veto-oikeuteen liittyen sitten lienee asialla ollut kaima, tai alter ego, kun Juho Laatu kirjoitti ”Mutta jos mistään uusista järjestelyistä ei ole yhteiymmärrystä, on varmaankin parempi tyytyä vanhaan jaotteluun.” Vaatimisesta ei kai kukaan ole puhunutkaan. Vastauksesi on tavallaan olkiukko.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #252

Ok. Oletan että näkökulmani tuli jo selväksi. Lainaamasi teksti on linjassa sen kanssa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #253

Voisiko näkökulmasi summata, että eduskuntaryhmien olisi hyvä saada kieltäytyä enemmistöpäätösten noudattamisesta, mutta tuota ei saisi kutsua veto-oikeudeksi?

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #254

Tuohonkin ei. En tosiaan ole ehdottamassa mitään lähelläkään jo monella eri tavalla kuvailemiasi asioita olevia asioita. Summasin tavoitteeni jokseenkin tarkasti jo aiemman viestini numero 224 alussa (ja kai alkuperäinen blogikirjoituskin otsikkoineen kertoi tuon saman vähän pidemmällä kaavalla).

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #255

Sanot tuossa kommentissa #224:

Jos haluataan muutoksia, niiden pitäisi tapahtua hyvässä hengessä, ja siirrettäviä miellyttävään suuntaan.

Ongelmanani on viestimäsi ristiriitaisuus. Jos haluaisit päätöksen tehtävän vain yhteisymmärryksessä, on kyse de facto veto-oikeudesta. Joko haluat sitä, tai et. Molemmin päin asia ei voi olla.

Jotta eduskuntaryhmät sijoittuvat salissa yhteen, on tehtävä päätös istumapaikkojen jakautumisesta ryhmille. Jos kerran haluat että kaikkien omat näkemykset ja toiveet huomioidaan, on jo ”totuttu poissa pöydältä, RKP:n vuoksi. Mutta meidän ei tarvitse mennä edes siihen, kosta muutenkin pitää tehdä merkittävästi erilainen istumajärjestys, kuin oli edellisen eduskunnan päättäessä kautensa. Vaikkapa perussuomalaisille pitää lohkota merkittävästi lisää tilaa. Ei ole olemassa mitään valmista istumajärjestystä, joka sopisi nykytilanteeseen. Se on luotava eduskunnan päätöksellä, jos aiotaan muuttaa nykyistä aakkosellista järjestystä. Sitähän ei toki mikään vaadi. Puhemiesneuvoston tulee sitä työjärjestyksen mukaan ehdottaa, mutta mikään ei vaadi eduskuntaa päättämään muutoksesta.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #256

> pitäisi tapahtua hyvässä hengessä

Kehotan siis hyvään käytökseen. En puhu mitään kenenkään okeudesta tehdä tai olla tekemättä jotain.

> Joko haluat sitä, tai et.

Haluan että ihmiset eivät kiusaisi toisiaan.

> Jos kerran haluat että kaikkien omat näkemykset ja toiveet huomioidaan, on jo ”totuttu poissa pöydältä, RKP:n vuoksi.

Jos muut puolueet pitävät RKP:n siirtymistä jotenkin sopimattomana asiana, totuttu järjestys voi olla paras ratkaisu.

> Vaikkapa perussuomalaisille pitää lohkota merkittävästi lisää tilaa.

Sinisten paikat sattuvat olemaan vapaina, ja niitä on aika tarkkaan sopiva määrä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #257

Minun silmääni näyttivät kaikki istuntosalin paikat olevan varattuja, kun presidentti avasi valtiopäivät. Vaikka siellä jollain luovalla logiikalla "vapaita paikkoja" olisikin, niin niillehän selkeästi oli muitakin ottajia.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #226

Edelleenkään puolueilla ei ole paikkoja, eikä roolia eduskunnassa. Toistaiseksi kansanedustajat istuvat salissa aakkosjärjestyksessä. Puhemiesneuvoston tehtävänä on nyt tehdä ehdotus ”eduskuntaryhmien keskinäisestä istumajärjestyksestä täysistuntosalissa”. Toivon hartaasti, että puhemiesneuvoston toiminta perustuu tässäkin tehtävässään harkintaan ja näkemyksiin, eikä ”totutun” toistamiseen. Päätös tehdään täysistunnossa.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #228

Kuten jo totesin, en puhunut näistä väliaikaisjärjestelyistä, vaan normaalista istumajärjestyksestä ja siihen ehdotetuista muutoksista. "Totuttua" on hyvä toistaa, jos se on paras, toimivin ja riidattomin vaihtoehto, niin kuin se on pitkään ollut. Tarpeettomaan kiusantekoon ei ole hyvä ryhtyä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #230

Toimivin ja riidattomin ratkaisu lienee se, joka saa suurimman kannatuksen. Paras taas lienee riippuvainen katsantokannasta.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #231

> Toimivin ja riidattomin ratkaisu lienee se, joka saa suurimman kannatuksen.

Tähänastinen uutisointi osoittaa aika päinvastaiseen suuntaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #232

Niinkö? Onko pöydällä ollut muitakin malleja kuin tämä, jota kaikki eduskuntaryhmät yhtä lukuun ottamatta kannattavat? Eli onko mikään muu eduskuntaryhmä esittänyt kannattavansa jotain muuta järjestelyä? Ainakin minulta mennyt ihan ohi.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #238

Oletan että kokouksissa on kannatettu myös pereinteistä istumajärjestystä, ja todennäkoisesti myös sellaista, jossa vain RKP siirtyy. Mediakin on käyttänyt perinteistä istumajärjestystä oletusarvoisena referenssinä ja ilmeisenä vaihtoehtona uusille muutosehdotuksille. Voi hyvin olla, että et ole kuullut eduskuntaryhmiltä täälaista ehdotusta, mutta se on mahdottomuus, ettet olisi itse ajatellut sitä.

Lisäys: Riitaisuus on ilmennyt median raportoimana riitaisuutena. Ei kai minun pitäisi tätä selittää sinulle, mutta täydennän nyt vastaustani kuitenkin.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #230

Ei ole mitään "normaalia" istumajärjestystä.

On se, mikä oli viime vaalikaudella. Aikojen kuluessa istumajärjestys on vaihtuillut merkittävästi ryhmien muuttuessa.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #259

Me kaikki kuitenkin ymmärrämme, mitä totuttu järjestys tarkoittaa, ja mikä on oletusarvoinen järjestys, jos kukaan ei muuta ehdota.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #260

Valistahan meitä tietämättömiä. Mikä on istumajärjestys, jos kukaan ei ehdota muutosta? Ei nyt hirttäydytä siihen, että puhemiesneuvosto tulee sen tekemään, kun se on eduskunnan työjärjestyksessä heidän tehtäväkseen määrätty.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #261

> Mikä on istumajärjestys, jos kukaan ei ehdota muutosta?

Istumajärjesys jossa eduskuntaryhmät istuvat samassa järjestyksessä kuin ennenkin. Hjallis Harkimolle pitää keksiä joku paikka. Luulen kyllä että tiesit tuon.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #262

En todellakaan tiennyt. Miten ihmeessä tuollainen päätös syntyy ilman että joku ehdottaa sitä (ja eduskunta päättää asiasta)? Ihan kuriositeettina ihmettelen, miksi muuten tuo ulkopuolinen voima ei istuta Harkimoa jommallekummalle paikalle, jotka Liike nyt -eduskuntaryhmällä oli viime valtiopäivillä, jos kerran "vanhalla" mennään.

Oikea vastaushan on, että edustajat istuvat aakkosjärjestyksessä, jos ei päätetä muuttaa istumajärjestystä. Miksi tämä on niin vaikea ymmärtää?

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #263

Kamoon. Sillä on eroa, ehdottaako joku uutta istumajärjestystä vai muutosta totuttuun istumajärjestykseen. Liike Nytin aiempia istumapaikkoja en tunne.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #264

En minäkään tunne, mutta sen tiedän, että Liike nytin eduskuntaryhmässä oli kaksi kansanedustajaa, kun edellinen eduskunta lopetti työnsä. Eli "totuttu" paikka heilläkin.

Siitä voin mennä takuuseen, että puhemiesneuvosto ehdottaa uutta istumajärjestystä. Mikään aiemmin käytetty ei tälle kokoonpanolle sovi. Ja ehdotuksen he tekevät siksi että:
a) se on heille määrätty tehtäväksi eduskunnan työjärjestyksessä, ja
b) eduskuntaryhmät ja heidän taustallaan hääräävär puolueet näkevät yhdessä istumisen hyvänä ratkaisuna käytännön työn kannalta.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #225

Mistä lähtien eduskuntaryhmät ovat istuneet "aakkosjärjetyksessä"?
Eiköhän ne istu puolueittain ryhminä?
Vasemmisto vasemmalla ja oikeisto oikealla?

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #243

Hän vain leikittelee ajatuksella, että nyt, ennen varsinaisten paikkojen jakoa uudelle eduskunnalle, käytettävällä tilapäisellä istumajärjestukselläkin olisi joku merkitys tässä keskustelussa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #244

En minä mitään leikittele. Sinä toit keskusteluun nykyisen istumajärjestyksen. Se on käsittääkseni aakkosellinen edustajien nimen mukaan ja eduskuntaryhmistä riippumaton. Eikä sille liene mitään päättymispäivää määritelty, vaan se on käytössä toistaiseksi. Istuvan eduskunnan ja käynnissä olevien valtiopäivien aikana ei ole mitään muuta istumajärjestystä myöskään noudatettu. Paljon relevantimpi tuo istumajärjestys siis on, kuin se miten joku aiempi eduskunta on järjestäytynyt.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #248

Selvitin näkökulmaani jo pari kertaa, joten oletan että otit kopin, ja kirjoitit edellä olevan ymmärtäen mitä tarkoitin. Hauskaa sanataidetta, mutta erkanee jo vähän pääaiheesta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"tai joistain muista vastaavista taktisista ja pahantahtoisista syistä."

Luulisin että siitä syystä ettei yksikään puolue halua tulla asemoiduksi perussuomalaisista oikealle, eikä yksikään puolue halua asettaa jotain toista puoluetta perussuomalaisista oikealle.

Onko se kiusaamista? Muiden mielestä persut kuuluu oikealle, persujen mieletä joidenkin muiden puolueiden tai ainakin jonkun puolueen kuuluu olla heidän oikealla puolellaan. Persut eivät voi voittaa tätä skabaa.

Mutta onko se muakiusaamista ettei persuilla ole poliittista voimaa muuttaa tätä päätöstä, jos se tehdään.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #151

Jos puolue A katsoo olevansa puolueeseen B nähden oikealla, ja puolue B katsoo olevansa puolueeseen A nähden oikealla, fiksu ratkaisu on ehkä säilyttää entiset paikat, niin tätä konfliktia ei tarpeettomasti nosteta pintaan. Eduskunnassa on tärkeämpääkin tekemistä kuin tapella paikoista. Ja meillä on olemassa vakiintunut perinteinen istumajärjestys, joka vastaa varsin hyvin puolueiden asemaa akselilla valtiokeskeinen vs. yksityiyrittämiskeskeinen. Riidan haastaminen on riidan haastamista ja kiusaamista. Se että isompi joukko voi kiusata yksittäistä toimijaa tehokkaasti ei tee kiusaamisesta hyväksyttävää.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #159

"Ja meillä on olemassa vakiintunut perinteinen istumajärjestys, joka vastaa varsin hyvin puolueiden asemaa akselilla valtiokeskeinen vs. yksityiyrittämiskeskeinen."

Tämä jako on menettänyt merkityksensä ajat sitten. Vasemmistoliitto voi olla vähän kokoomusta enemmän sitä mieltä että vanhoista valtion omistuksista kannattaa pitää kiinni, mutta tämä asia ei ole keskeinen erottava tekijä.

Keskeinen niitä puolueita erottava tekijä on suhtautuminen rikkauteen ja köyhyyteen. Valemmalla halutaan tasoittaa elintasoeroja tulonsiirroin, oikealla tulonsiirroista halutaan luopua, eikä elintasoeroissa nähdä mitään ongelmaa. En tiedä miten persut sijoittuvat tällä akselilla, mutta luulen että syyt siihen miksi kokoomus pyrkii olemaan persuista vasemmalla ovat muut.

Kokoomus on jo aikapäiviä pyrkinyt eroon vanhasta huraa- isänmaallisuudesta, siitä kypäräpääpapista, koti-uskonto.isänmaa dogmista. Persut ovat omineet siltä vanhalta entiseltä kokoomukselta ainakin sen kypärän ja isänmaan, joten kokoomus katsoo että persut on nyt se suomen oikeistolaisin puolue.

Minä olen samaa mieltä. Kokoomus on liberaali ja vihreä puolue, ei niin kovin isänmaallinen, mutta herrojen puolella tulonjakokysymyksissä.

Persut ovat kokoomuksesta oikealla lähinnä konservatiivisten arvojen, kuten isänmaallisuuden, mutta myös patriarkaalisuuden ja muiden sellaisten syiden takia jotka eivät sovi liberaalin kokoomuksen aatemaailmaan.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #169

> Tämä jako on menettänyt merkityksensä ajat sitten.

Siinä tapauksessa joku voisi ehdottaa jotain parempaa tapaa järjestää puolueet. Epäilen että eivät saavuta yhteisymmärrystä siitä, mikä tuollainen parempi uusi järjestämisen periaate olisi. Vasemmistolle "vasemmistous" taitaa myös olla tärkeä asia.

Se ei ole oikea tapa edetä asiassa, että muut noudattavat vanhaa järjestystä, mutta yksi laitetaan nurkkaan joillain keksityillä syillä.

> tasoittaa elintasoeroja tulonsiirroin

Tuo kriteeri johtaa jokseenkin tarkasti perinteiseen istumajärjestykseen.

> Persut ovat omineet siltä vanhalta entiseltä kokoomukselta ainakin sen kypärän ja isänmaan

Kokoomuksen voi katsoa siirtyneen oikealle siinä mielessä, että kannattavat NATO-jäsenyyttä oman puolustuksen sijaan. Samaa "äärioikeistolinjaa" lähellä ovat myös vihreät :-).

> patriarkaalisuuden

Miksi perussuomaliset olisivat patriarkaalinen puolue? (Pelkkä miesten ja naisten vapaan valinnan kannattaminen lasten hoitamiseen liittyvissä kysymyksissä (luulen että kannattavat tätä (?)) ei kai tähän riitä.)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #159

Jos pannaan ne molemmat sinne oikealle, toinen eteen, toinen taakse?

Mutta sitten ne kumminkin tappele siitä takapenkistäkin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kaikista selvin eduskunnan istumajärjestys olisi vaalituloksen mukainen puolueryhmien suuruusjärjestyksessä vasemmalta oikealle. Näinpä nyt istumajärjestys olisi:

SDP-PS-kok-kesk-vihr-vas-rkp-kd-LiikeNyt

Ei tarvitsisi riidellä, eikä keskustella sen enempää vaan puhemiesneuvosto kertoo/julistaa salissa istumajärjestyksen vaalituloksen mukaisena.

Helppoa kuin heinänteko! Ihan se ja sama missä järjestyksessä Brysselissä istutaan.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Tuo olisi aika neutraali tyyli. Ja merkittävimmät puolueet saisivat paikat lähetä ministeriaitiota.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Mielenkiintoista kuulla, että RKP enumeroi itsensä keskustalaiseksi puolueeksi. Jää nähtäväksi, kuinka se tulee näkymään heidän harjoittamassaan politiikassa - Onko mööbelit ja freudendahlit kannettu vihdoin kaatopaikalle.

Ehdotettu istumajärjestysmuutos toisi toki jonkinlaista selkeyttä konstellaatioon: Hallituspuolueet salin oikealla laidalla, oppositiopuolueet vasemmalla. Valotaululta näkisi vaivatta, kuka pettää blokkikurin äänestyksessä.

Käyttäjän juholeppanen kuva
Juho Leppanen

Se, että perussuomalaiset uhriutuvat mokomasta asiasta, todistaa, että heitä ei kiinnosta Suomen asioiden järkevä hoitaminen. Kai tärkeintä sentään on päästä nopeasti aloittamaan eduskunnan toiminta?

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Kuuluuko ehdotus muuttaa istumajärjestystä ns.tärkeään toimintaan.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Joku vääntää toisen kättä selän taa, ja ihmettelee sitä, että toinen viitsii valittaa. Tässä jupakassa aloitteellisia ovat aivan muut kuin perussuomalaiset, ja mokoman sirkuksen voivat helposti lopettaa aivan muut kuin perussuomalaiset.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Huomenta!
Sirpalta järkevä vaihtoehto! Nykymaailmassa Suomessa jako vasemmistoon ja oikeistoon on mielestäni vanhentunut. Kehittymättömissä yhteiskunnissa se voi olla vielä voimissaan. Katsotaan vaikkapa Kiinaa, joka on vanha äärikommunistinen maa. Siellä taitaa vallita nykyään äärikapitalismi.

Omasta mielestäni Suomessa jakolinja on talousvalta vastaan kansalaisten hyvinvointi. EU:ssa pysyminen ja sieltä poispyrkiminen on nykymaailmassa vakavampi jakolinja. EU ja sen mukana Venäjä ovat tärkeä kristillinen vyöhyke islamistisen maailman uskonnollisia taisteluja vastaan!

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

On totta, että tuo vanha jako on aika lailla haalistunut, ja erilaisia uusia jakoja on tullut lisäksi. Noista uusista ei voi varmaankaan muodostaa uutta istumajärjestystä, koska ei päästä sopuun siitä, minkä kriteerin mukaan mentäisiin. Siksi jokin neutraali ratkaisu voisi olla hyvä, jos nykyisestä halutaan luopua, ja Sirpa Abdallahin ehdotus oli tosiaan toimivan tuntuinen.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Eikö olosuhteiden muuttuessa myös istumajärjestystä pidä muuttaa? Olosuhteet ovat muuttuneet.

RKP:n sijoittuminen äärioikealle on johtunut vanhentuneesta tulkkien tarpeesta.

Nykypersut on aivan eri puolue kuin persut vuonna 2015. Se oikeistolaistui merkittävästi v 2017.

Mikä niissä oikealle sijoittuvissa paikoissa on vikana? Kuka sinne pitäisi sijoittaa? Ollaanko persuissa sitä mieltä että sinne sijoitettavia kiusataan? Miksi persut haluaisivat siinä tapauksessa kiusata jotakuta muuta?

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Oikeistolaistui, millä tavalla?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Se työväen asiaa edes jollain tavalla, vaikkakin huonosti ajanut porukka lähti menemään. Nyt ajetaan pelkkää omaa etua, ja kaikki vasemmistoon liittyvä, mm. sosiaalinen oikeudenmukaisuus, tasa-arvo ja huoli tulevaisuuden ympäristöstä = lapsista, on hylätty. Pakolaiset halutaan hukuttaa Välimereen.

Mikään muu puolue ei ole niin kaukana vasemmiston arvoista kuin persut. Vaikka äänestäjäkunnassa on työväenluokkaan kuuluvia, he äänestävät joko epämääräisen protestin vuoksi tai sitten uskonnollistyyppisen hurmoksen vallassa, Messiaanaan Halla-aho.

Oikeistolaista itsekeskeisyyttä kuvaa myös persujen käsitys siitä, että he ovat Suomen kansa. Englanniksi nimi väittää heidän olevan koko Suomi, ja suomeksikin kertoo, että muut (yli 80%) ovat jotain alempiarvoista.

Kaikki tuollainen on niin kaukana vasemmistosta, ettei mikään muu puolue yllä samaan.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola Vastaus kommenttiin #209

Kiitos Mark. Eli tiivistäen: salin oikealla puolella istuvat haluavat ajaa suomalaisten asiaa, salin vasemmalla puolella istuvat muiden kuin suomalaisten asiaa. Näin minäkin olen asian päätellyt.

Vasemmisto on vihannut suomalaisia jo vuodesta 1918 ja viha ei muuta kuin lisääntyy.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #210

Jos kerran teet noin typeriä johtopäätöksiä, mikä vika siellä oikealla istumisessa sitten on?

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola Vastaus kommenttiin #211

Johtopäätös taisi olla sangen osuva.
"Make Arabia Great Again" - Vihreä Liito ;-)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #210

Heh joo, hallitusneuvotteluissa riittänee, että PS:lle kerrotaan: mandaattinne perustuu kokonaan Jussi Kleemolan mielipiteiden tapaisiin ääniin.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #209

Ja mitähän nimi tarkoittanee kiinaksi? On siinäkin järkeä, alkaa määärittelemään suomalaista nimeä englannin kielen kautta.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #212

Jos puolue antaa itselleen englanninkielisen nimen The Finns, ei röyhkeydellä ole rajaa.

Eiköhän se kiinaksi olisi jotain vastaavaa, kun suomeksikin se on perussuomalaiset – tarkoittaa sitä, että muut suomalaiset ovat joitain muita.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #213

"muut suomalaiset ovat joitain muita."

Mikähäb olisi sopiva nimi meille jotka emme ole perssuomalaisia?

Olisimmeko kenties jotain epäsuimalaisia?

83% suomessa asuvista olisivat siis epäsuomalaisia ja loput perussuomalaisia.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #214

Ehkä perussuomalaiset ja perusteettomat suomalaiset. Tai ehkä ei - ei tuo mielikuva ole mitenkään luonteva. Ehkä perussuomalaiset ja ylemmän tason suomalaiset (tai ylemmät suomalaiset). Tuo olisi varmaankin jo luontevampi jako, joka kuvaa asenteita melko hyvin. :-)

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #215

Perussuomalaiset on se kansan perusosa. Tavalliset, työtätekevät kansalaiset jotka pyrkivät tulemaan toimeen omillaan eivätkä kaiken maailman sosiaalituilla.
Politiikka tähtää myös siihen että tavallinen työläinen tulisi toimeen palkallaan eikä tarvitsisi jatkuvasti "anoa" kaikenlaisia tukia siksi että valtio konfiskeeraa puolet tuloista ja jakaa sitten byrokratian kautta.
Perussuomalaiset on siis osa "suomalaisista". Ne jotka eivät katso olevansa perussuomalaisia, saavat kutsua itseään aivan miksi tahansa. En usko että Perussuomalaiset alkavat nillittämään moisesta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #216

"Perussuomalaiset on siis osa "suomalaisista". Ne jotka eivät katso olevansa perussuomalaisia, saavat kutsua itseään aivan miksi tahansa. En usko että Perussuomalaiset alkavat nillittämään moisesta."

Niin, kun persuilla on niin kova se oma identiteettinsä, niin tuleehan ulkopuolinen siitä luonnollisesti enemmän tai vähemmän kateelliseksi. Pitäis kans saada joku oma identiteetti.

Mieluimmin sen oman identiteetin pitäis olla joku vähän makeempi juttu. Sen pitäisi olla jotenkin eurooppalaisuutta ja länsimaalaisuutta korostava ja ilmentävä identiteetti.

Muistaakseni muutamalla suomalaisuuden perustajilla tai kantaisillä, on ollut oikeastaan itsellään varsin eurooppalainen näkökulma asioihin, kuten vaikkapa Santeri Alkiolla, Mannerheimillä ja monilla taiteilijoilla, jotka halusivat ikkunat auki Eurooppaan. He eivät varmaankaan tykkäisi persuilusta.

Nimen keksiminen niille suomalaisille jotka eivät ole persuja on tosi vaikeaa. Pitänee jättää asia vielä hautumaan.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #216

"Perussuomalaiset on se kansan perusosa."

Elementary finns.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola Vastaus kommenttiin #213

Ihan samaan tapaan "Vihreät" on röyhkeä ilmaus, kun tämä sakki puskee suomalaista teollisuutta ah niin ilmastoystävälliseen kiinaan.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #218

Se on oma asiansa mitä vihreät tekee, mutta aika vaikea on nähdä nimessä minkäänlaista röyhkeyttä.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Perussuomalaiset eivät ole ilmoittaneet haluavansa kiusata muita. Muut ovat ilmoittaneet halunsa kiusata perussuomalaisia.

Oikealle sijoittuvissa paikoissa on se vika, että perussuomalaiset ovat istuneet ennen keskellä, ja he edustavatkin keskilinjaa sillä akselilla, joka kulkee valtiojohtoisesta yhteiskuntamallista (perinteinen vasemmisto) talousvetoiseen yhteiskuntamalliin (perinteinen oikeisto).

Jos uudeksi järjestelyperusteeksi otettaisiin vaikkapa suhtautuminen maahanmuuttoon, koko sali pitäisi järjestää tämän mukaan, ja esim. vihreät tulisi siirtää salin vasemapaan laitaan. Mutta vanhan totutun kaavan muuttamisesta tulisi varmasti iso poru, eikä paikoista ja luokitteluperusteista päästäisi sopuun, kuten jo tähänastinen tapahtumien kulku näyttäisi osoittavan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset